"Ahmet Piriştina" vapuru suya indi

İZMİR’in "Ahmet Piriştina" adlı arabalı vapuru, yapımının sürdüğü Tuzla Çeksan Tersanesi’nde suya indirildi. İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, 71 araç kapasiteli vapurun engelli dostu olduğunu belirterek, ay sonunda sefere başlayacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçen mart ayında hizmete giren "Hasan Tahsin" adlı yeni arabalı vapurunun ardından "Ahmet Piriştina" da körfezde sefere başlayacak. 2004 Yılında Karşıyaka’daki evinde kalp krizi geçirerek vefat eden İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanının adını taşıyan "Ahmet Piriştina" vapuru, yapımının sürdüğü Tuzla Çeksan Tersanesi’nde suya indirildi.

78.90 metre boyunda, 17.40 metre enindeki vapur, 450 yolcu ve 71 araç kapasiteli. Çift asansörü, güverteleri, yolcu salonlarındaki uyarı ve yönlendirme işaretleri Braille alfabesiyle yazılan vapur engelli dostu.

İzmir’deki eski vapurlara göre yüzde 30 yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemilerin hızı 9/10 knot iken, yeni gemiler 14 knot hızında olacak. Vapurda, yolcularının kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için en az üç adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi var. Yolcularının bavul ve çantalarını koyabilecekleri raf ve bölümler de bulunuyor.

İşletmeci kuruluş İZDENİZ’in genel müdürü Salih Aslan, ’Ahmet Piriştina’ vapurunun ay sonunda İzmir’de sefere başlayacağını, böylelikle sefer sürelerinin kısalarak sefer sayılarının artacağını söyledi.

Şubat ayında da "Kubilay" adli vapurun sefere başlayacağı belirtildi. İzmir’in üç yeni arabalı vapurlarına verilen isimler, İzmirliler tarafından internet üzerinden yapılan anketle belirlenmişti. 45 gün süren ankette 511 bin 190 oy kullanılmış ve bu isimler önerilmişti.

Editör: TE Bilişim