İhracat Faaliyetlerinde Düzenlenen Vergi İstisnası Belgelerinin Süresi Uzatıldı

İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Düzenlenen Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgelerinin Süresi 18 Aydan 24 Aya Uzatıldı.
 
İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde düzenlenen vergi, resim ve harç istisnası belgelerinin süresi 18 aydan 24 aya çıkarıldı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın İhracat 2008/6 Sayılı İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış Ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 29 Aralık 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası belgelerinin süresi 18 aydan 24 aya çıkarılacak. Ancak, yurt dışı ve yurt içi müteahhitlik hizmetleri, savunma sanayii projeleri ile yurt dışında mağaza açılması ve işletilmesine ilişkin belgelerin süresi proje süresi kadar, Türk Eximbank tarafından proje bazında kullandırılan orta ve uzun vadeli kredilere ilişkin belgelerde ise belge süresi vade süresine paralel olarak tespit edilebilecek. Ayrıca, Yap-İşlet Modeli çerçevesinde düzenlenen belgelerin süresi yatırım projesi süresi kadar olacak.

DTO'dan ekspertiz raporu alınacak

Belgesiz ihracat kredilerinin, vergi, resim ve harç istisnasından yararlanma süresi de 24 aya uzatılacak. Ayrıca, ilgili firma tarafından taahhüt edilen ihracatın yüzde 50'sinin gerçekleştirildiğinin tevsiki kaydıyla, krediye ilişkin taahhüt süresi ilgili banka tarafından 6 aya çıkarılacak. Gemi inşa ve ihracının finansmanı amacıyla kullanılan kredilerde (hazır gemi hariç) ise gemi inşa faaliyetinin yüzde 50'sinin tamamlandığının Deniz Ticaret Odasından alınan ekspertiz raporuyla tevsiki kaydıyla, krediye ilişkin taahhüt süresi ilgili banka tarafından 6 ay uzatılacak.

-ESKİ BELGELER REVİZE EDİLEBİLECEK-

23 Aralık 1999 tarihli ve 99/13812 sayılı İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar'a göre düzenlenen ve 29 Aralık 2009 tarihi itibariyle süreleri dolmamış olan Vergi Resim Harç İstisnası Belgeleri için Dış Ticaret Müsteşarlığına müracaat edilmesi halinde belge süresi 24 aya kadar revize edilebilecek.
 

Editör: TE Bilişim