Yaşlanan 1000 Yunan gemisini Türkler yenilemek istiyor

Tarihi Ankara gemisiyle Yunanistan'a giden Türk armatörleri, komşuyla ortak iş yapma seçeneklerini araştırıyorlar.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan başkanlığındaki heyet, Pire Limanı'nda demir atan Ankara gemisinden çıkıp dünyanın en büyük denizcilik fuarlarından Posedonia'yı ziyaret edip, son teknolojik gelişmeleri izlerken, önemli görüşmeler yaptılar.

Fuarı gezince, denizdeki pastayı hangi ülkelerin paylaştığını da görüyorsunuz. ABD ile Japonya ülke stantlarında geleceğin gemileri boy gösteriyor. Çok çeşitlilik ve ölçek büyüklüğü dikkati çekiyor. Avrupalı firmalar, çevre ve temiz teknolojileri öne çıkarıyor. Çin ile Güney Koreli firmalar da rekabette yerlerini almışlar.

Türkiye ülke fuarı yok. Deniz Ticaret Odası, Güven Kepçe ve Makine, Atlas Kumanyacılık ve denizci, gemici yetiştiren Piri Reis Üniversitesi'nin stantları göze çarpıyor. 

Tuzla'ya buyurun!

Armatörlerin görüşme trafiğinde ilk durak, Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanlığı oldu. Eskiden Denizcilik Bakanlığı olarak çalışan ve sadece deniz sektörüyle ilgilenen bu bakanlık, yukarıda sözünü ettiğim bakanlığa dönüştüğünden, bizimkiler de Papandreau hükümetinin ilgili kabine üyesiyle görüştü. İkinci durak Kamu Bakanlığı oldu. Çünkü yapılan değişikliğin ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu bakanlığa bağlanmıştı.

Türk denizciler, dün de Yunan Armatörler Birliği ve Yunanistan Deniz Ticaret Odası'na gittiler.

Bizimkiler, dünyanın en büyük deniz filolarından birine sahip Yunanlı yetkililerle "Birlikte çalışmak" için tezlerini anlattılar. Komşunun filosu büyük ama gemileri eski. En azından 1000 yaşlı geminin yenilenmesi lazım.

Türkiye, onarım açısından en azından orta ve küçük boy gemilere uygun tersanelere sahip. İnsan gücü de buna uygun.  "Yunanlılar, 50-60 bin tonluk 1000 gemisini Tuzla tersanelerinde yenilese onlar da kazanır, biz de kazanırız" diyen armatörlerimiz, bu konuda Çin ve Güney Kore'yi devreden çıkarmak istiyorlar.

Türk Armatörler Heyeti'nde Metin Kalkavan yanında, Halim Mete, Şadan Kaptanoğlu, Koray Deniz, Alev Tunç, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Sevli vardı.

Onlardan edindiğim bilgilere göre görüşmelerde sıcak hava esmiş. Karşılıklı ziyaretler sürecek.

Aynı akşam, armatörler Ankara gemisinde 1200 kişilik bir davet verdiler. Yabancı bankacılar yanında İngiliz, İtalyan, ABD'li denizcilerle Yunanlı yetkililer ve armatörlerin ilgisi dikkat çekiciydi.

Güney Kıbrıs kökenli şarkıcı Ziynet Sali, Türkçe ve Yunanca şarkılarıyla konukları coşturdu. Hatta onları bol bol oynattı.

Bir kruvaziyerimiz bile yok

Yunanistan'a deniz yoluyla gelince şu dünyayı saran kruvaziyer turizminin de ne olduğunu çok iyi görüyoruz. 5 bin turisti içinde barındıran apartman boyutunda kruvaziyer gemiler gördük. 3 bin Yunan adasına gidip geliyorlar.

İlk durakları Pire Limanı oluyor. İtalyanlar, bu tür gemi yapımında bir numara. Amerikalılarla yarışıyorlar.

Biz henüz bu tür gemiler yapamıyoruz. Türkiye'de halen çalışan 65 tersane ile inşaatı süren toplam 105 tersane var.Hedefte145 tersaneye ulaşmak bulunsa da kruvaziyer gemi yapımı hayal durumunda.

Bizim birinciliğimiz kimyasal taşıma yapan gemilerde. Ama LNG taşıyan gemileri de henüz inşa edemiyoruz. Metin Kalkavan'a ait Sedef Tersanesi, 160 DWT'lik gemi yapan tek tersane durumunda.

Denizcilik sektörüne baktığımızda liman ayağımız da ağır aksak. Mersin ve Bandırma limanları özelleştirmelerini tamamlasa da İzmir ve İskenderun limanlarında sorunlar sürüyor.

İstanbul'a baktığımızda bu büyük kente yakışmayan bir durum hâlâ çözüm bekliyor. Haydarpaşa Limanı, yenilenmeyi beklerken, Karaköy'e büyük gemiler yanaşamıyor. Galataport fiyaskosu, darbe vurdu. Ataköy Limanı çözüm üretse de İstanbul, limanlarını bekliyor.

Şu deniz meselesinde yapacak çok iş var,  plan ve programa kilitlenmeli

Editör: TE Bilişim