Gemi baskınına BM araştırma komisyonu     

İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere düzenlediği kanlı baskının araştırılması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun nezaretinde bir komisyon kurulacağı bildirildi.

Haber televizyonlarının bildirdiğine göre, beş kişilik araştırma komisyonuna Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlık edecek. 

Doğan Haber Ajansı, komisyonda, uluslararası karasularında gerçekleştirilen operasyona ilişkin tarafsız ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesini talep eden Türkiye ve 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan baskının faili İsrail'den birer üye bulunacağını bildirdi. Komisyondaki diğer iki üyenin BM tarafından tayin edileceği ifade edildi. Bu üyelerden birinin asker, diğerininse hukukçu olacağı belirtildi.

ERDOĞAN, BAN'LA GÖRÜŞTÜ

BM Genel Sekreteri Ban'ın konuya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığı ve görüşmenin 15 dakika sürdüğü belirtildi. Görüşmede, Başbakan Erdoğan oluşturulacak komisyonun çalışmalarının iki ay içinde sonuçlanmasını istedi.

Erdoğan, Ban ile yaptığı görüşmede ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nden çıkan kınama bildirisinin yeterli olmadığını ve somut adımlar atılmasını talep etti.

Başbakan Erdoğan bu doğrultuda, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını, Refah sınır kapısının kalıcı olarak açılmasını ve Gazze'ye yapılan yardımların BM aracılığıyla bir an önce ulaştırılmasını istedi.
 

Editör: TE Bilişim