Denizcilik sektörü gelişimini sürdürürken, Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde de bu konuda adımlar atılıyor. Yıllardır yat çekek yerinin yapımı adeta yılan hikayesine dönerken, denizcilik sektörüne gerekli personelin yetiştirilmesi konusunda harekete geçen Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, ilçeye Denizcilik Meslek lisesi yaptırdı.

MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında eğitime başladı. Denizcilik ve Gemi yapımı programlarının Yat Kaptanlığı ve Tekne Yapımı bölümlerinde 16 kız ve 188 erkek olmak üzere toplam 204 öğrenci bulunuyor. Okulda 20 personel görev yapıyor.

Sektörün ihtiyacına uygun personel yetiştiriliyor

MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nde ortaöğretim düzeyinde genel kültür vermek, kişi ve toplum sorunlarını tanıtma, çözüm arama, yurdumuzun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini vermek amacıyla eğitim verdiğini ifade eden Okul Müdürü Mahmut Bez, “İş ve hizmet alanlarının gereksinimi olan orta düzeyde teknik insan gücü yetiştirmek, Çevrenin eğitim ve öğretim düzeyini karşılamak okulda yapılan meslek eğitimini iş ve Hizmet hayatının gerektirdiği koşullarda gerçekleştirmek ve çevre okul iş birliğini kurmak” olarak nitelendirdi.

MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nin Manavgat Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından yaptırılarak 2009-2010 öğretim yılında Çeltikçi Köyü, Mutlu Selim Mevkiinde eğitim ve öğretime köyüne 21 bin metrekare olan arsa üzerine bin 100 metrekare olarak yapıldığını kaydeden Mahmut Bez, “Betonarme olan binamız dört katlıdır. Okulumuzda 16 derslik, birer adet Fizik, Kimya, Biyoloji laboratuvarı, birer adet Resim, Müzik, Bilgisayar dersliği, bir adet Denizcilik Alanı dersliği, bir adet kapalı spor salonu ve büro çalışma odaları bulunmaktadır” dedi.

Denizcilik ve gemi yapımı eğitimi

Okulda şimdilik sadece iki alanda eğitim verdiklerini kaydeden Müdür Mahmut Bez; “Denizcilik eğitimi; Denizcilik alanında eğitim görmek isteyen öğrenciler orta öğretim kurumlarına giriş sınavı puanına göre okulumuza ön kayıt yaptırıp akabinde fiziksel yeterlilik sınavı ve mülakat sınavlarını başarmaları ile okula kayıt hakkı kazanırlar. Dört yıl süren eğitimleri sonucunda okulumuzdan mezun olarak bir üst eğitim kurumlarına devam edebilecekleri gibi bölgemizde denizcilik alanında bir çok iş imkanına sahiptirler.

Gemi yapımı eğitimi; Gemi yapımı alanı da orta öğretim kurumlarına geçiş sınavlarında aldıkları puanlara göre öğrenci almaktadır. Okulumuzda ahşap tekne ve yat yapımı eğitimi verilmektedir” dedi. Okulun yeni olmasından dolayı bazı eksiklerinin bulunduğunu bunu da hem MATSO hem de hayırseverler tarafından peyderpey tamamlandığını ifade eden Müdür Mahmut Bez; “Okulumuzda Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi ve gemi yapım atölyelerinin eksik. MATSO Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi’ni ve okul aile birliğimizin hayırsever velileri de gemi yapım atölyesini yapacaklar” diye konuştu.

Denizcilik belgesi alacaklar

Okulun hem müfredat olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na, öğrencilerin mezuniyetinin belgelendirilmesi konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olduğunu ifade eden Müdür Bez; “Özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından okulumuzda her iki yılda bir denetimler yapılıyor. Bugün itibariyle mezun olan öğrencilerimiz mezun olduklarında Yat Kaptanlığı sınavına girmeye hak kazanıyorlar” dedi.

Denizcilik Meslek Liselerinin verdiği en üst yeterlilik belgesinin vardiya zabitliği olduğunu ifade eden Bez; “Bunun için Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi’nin olması gerekiyor. Bu sistem faaliyete geçtiğinde öğrencilerimiz vardiya zabitliği sınavlarına da girmeye hak kazanacak” diye konuştu.

Sosyal olarak eğitim veriliyor

MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nde öğrencilere mesleki bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal ilişkilerde de başarılı olmaları için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini kaydeden Müdür Mahmut Bez; “ Okulumuz Genç Tema Vakfı üyesi olup öğrencilerimiz tarafından bahçeye 72 adet zeytin ağacı dikildi. Beyaz bayrak alan okulumuzun hazırladığı Comenius projesi kabul edildi” diye konuştu.

Comenius Projesi’nin ilk toplantısı yapıldı

Comenius Projesi’nde, Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından yayınlanan 2012 yılı teklif çağrısı kapsamında desteklenen, okulumuzun da ortak olarak yer aldığı “Avrupa Dedektiflik Öyküleri” isimli Comenius okul ortaklığı projesinin başlangıç toplantısına ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Müdür Mahmut Bez, “2012-2014 yılları arasında yürütülecek olan projede okulumuzun yanısıra Almanya, İspanya, Danimarka, Romanya ve Bulgaristan’dan ortaöğretim kurumları ortak olarak yer almaktadır. Projenin ilk toplantısı 28-31 Ekim tarihleri arasında proje ortaklarımız olan 5 ülkeden 14 eğitimcinin katılımıyla okulumuzda gerçekleşti. 14 öğrenci ve 12 öğretmenin önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleşecek olan yurtdışı hareketliliklere katılacağı bu projenin okulumuz adına önemli bir mihenk taşı olacağını düşünüyor ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim