Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bu yılın ilk 2 ayında 37 milyon 530 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Sektör temsilcileri, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz başkanlığında bir araya gelerek, iki aylık ihracatı ve bu yıl içerisinde yapacakları çalışmaları masaya yatırdı. Başkan Çıkmaz, yaptığı değerlendirmede, bölgeden çok farklı coğrafyalara kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldığını söyledi. Açıklanan rakamlara göre 2016 yılının Ocak-Şubat döneminde bölgenin kuru meyve ve mamulleri ihracatı 35 milyon dolar olduğunu belirten Başkan Çıkmaz, 2017 yılının aynı döneminde ihracat yüzde 7,4 artarak 37,5 milyon dolara ulaştığı belirtti.

Bölge ihracatında kuru kayısı ve antep fıstığının önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, “Bölgemizden gerçekleştirilen kuru meyve ve mamulleri ihracatında ağırlığı kuru kayısı taşımaktadır. Ocak ve Şubat ayları toplamında bu üründen 13 milyon doların üzerinde bir ihracat yapıldı. Bu rakam toplam kuru meyve ve mamulleri ihracatımızın yüzde 35,2’sine karşılık gelmektedir. Bir diğer öne çıkan ürünümüz ise antepfıstığı. Bu ürün sadece kuru yemiş olarak tüketilen bir tarım ürünü olmayıp çikolata, şekerleme, dondurma, baklava gibi pek çok sanayi ürününün vazgeçilmez bir girdisi konumundadır. Antepfıstığı ihracatını çok önemsiyoruz. İki aylık dilime bakıldığında 10,5 milyon doların üzerinde bir antepfıstığı ihracatı gerçekleştirildiğini görüyoruz” dedi.

İhracat pazarlarında Avrupa lider konumda kuru meyve ve mamulleri ihracatında Avrupa ülkelerinin sektörü sırtladığını belirten Başkan Çıkmaz, iki ayda bu bölgeye 35,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın da toplam ihracatın yüzde 94,6’lık kısmına karşılık geldiğini dile getirdi. Ülke sıralamasında İtalya’nın 8 milyon doları aşarak ilk sırada bulunduğunu, 4,9 milyon dolar ile Almanya’nın ikinci ve 3,1 milyon dolarla da ABD’nin üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Başkan Çıkmaz, gelecek aylarda ürünün ihracatının daha da yükselmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Başkan Çıkmaz, özellikle hasat mevsimiyle birlikte kuru meyve ihracatında belirgin bir sıçrama yapacağının da altını çizdi.
Kaynak: iha