SEUL, 22 Eylül (Yonhap) -- Bir endüstri takipçisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Güney Koreli gemi yapımcılarının bu yılın ilk sekiz ayında küresel çevre dostu gemi siparişlerinin yaklaşık yüzde 57'sini teknolojik üstünlükleri sayesinde kazandığını söyledi.

Clarkson Research Service'e göre, Ocak-Ağustos döneminde yerel tersaneler, 9,52 milyon telafi edilmiş gros ton (CGT) değerindeki dünya yeşil gemi siparişlerinin yüzde 56,6'sını perçinledi.
Çevre dostu gemiler, belirtilen dönemde 27,68 milyon CGT veya 899 gemi olarak tahmin edilen dünyadaki toplam gemi siparişlerinin yüzde 61'ini oluşturuyordu.

Pay, bir yıl önce yaklaşık yüzde 30'dan keskin bir şekilde yükseldi.
Çevre dostu gemiler, sıvılaştırılmış doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı, metanol, etanol veya piller gibi yeşil yakıt kullananları ifade eder.
Bu tarihsiz dosya fotoğrafı, Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co. tarafından inşa edilen sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan bir konteyner gemisini göstermektedir.

Endüstri gözlemcileri, Güney Koreli tersanelerin, Çinli rakiplerine karşı sahip oldukları teknolojik avantajlar nedeniyle yeşil gemiler için dünya pazarına hakim olduğunu söyledi.

Güney Koreli gemi yapımcıları temiz yakıtla çalışan büyük ticari gemilere odaklanırken, Çinli gemi yapımcıları çoğunlukla pille çalışan küçük feribotlar üretiyorlar.

Güney Kore'nin üç büyük tersanesinden biri olan Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., bu yıl tamamı düello yakıtlı motorlara sahip 34 gemi için sipariş aldı.

Küresel yeşil gemi siparişlerindeki son artış, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) denizcilik endüstrisi için çevre yönergelerini sertleştirmesiyle ortaya çıkıyor.

IMO, sözde karbon yoğunluğunu 2030 yılına kadar 2008 seviyesine göre yüzde 40 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar denizcilik sektörünün toplam sera gazı emisyonlarını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor.

Bir endüstri gözlemcisi, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için dünya çapında karbon nötrlüğünü hızlandırırken, çevre dostu gemilere yönelik küresel siparişlerin daha da artmasını öngördü.

Editör: Fulya Tekin