G-8 liderlerinin iklim uzlaşması
 
Alman Başbakan Angela Merkel, Almanya'da toplanan G8 liderlerinin, iklim değişikliğiyle mücadeleyi öngören bir plan üzerinde uzlaşma sağladıklarını açıkladı.
 
ABD dün Almanya'nın iklim değişikliğiyle mücadele önerilerini reddetmişti

Merkel, bu anlaşmayı "doğru yönde atılmış dev bir adım" diye tanımladı.

Angela Merkel, gaz salımlarının azaltılması amacıyla bağlayıcılığı bulunan hedefler konmasının gereği üzerinde, tüm ülkelerin uzlaştıklarını söyledi.

Alman lider, bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler'in himayesinde uygulanacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi; bu yıl sonlarına doğru Bali'de yapılacak küresel ısınma konferansıyla başlayıp 2009 yılı sonunda tamamlanacağını belirtti.

Angela Merkel, bunun 2012 yılında süresi dolacak olan Kyoto Protokolü yerine bir anlaşmayı mümkün kıldığını vurguladı.

Ancak nihai anlaşma metninde gaz salımlarının büyük ölçeklerde kesileceği yolunda zorunlu taahhütler olup olmayacağı net değil.

Washington, dün Almanya'nın sera etkisine yol açan gaz salımlarının 2050'ye dek yarı yarıya azaltılması taleplerine yanaşmayacağının, başka türlü bir işbirliği istediğinin işaretlerini vermişti.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W Bush'un, Putin'in ABD'nin füze savunma sistemini Polonya ve Çek Cumhuriyeti yerine Azerbaycan'daki eski bir Sovyet üssüne kurma önerisini ilginç diye nitelendirdiği bildirildi.

Amerikalılar öneriyi inceleyeceklerini açıkladılar.

G8 pazarlıkları

Sanayileşmiş sekiz ülkeyi bir araya getiren G-8 zirvesi, dün akşam düzenlenen akşam yemeği ile resmen başladı.

G-8'in dönem başkanı ve ev sahibi Almanya, bu kapsamda ekonomik eşitsizlikler olarak ifade ettiği bir dizi sorunun görüşülmesini istiyor.

Bunlar arasında Amerikan dış ticaret açığı, Avrupa ve Japonya'da yavaşlayan ekonomi ve Asya'da hızla biriken döviz rezervleri sayılabilir.

Bunun yanı sıra Orta Doğu, Darfur, İran ve Kosova'nın bağımsızlığı gibi birbirinden çetrefilli konular gündemde.

Öte yandan zirveyi protesto eden binlerce kişi önlemleri aşarak liderlere seslerini duyurmaya çalışıyor.

Dünkü eylemlerde zirve merkezini saran 2,5 metrelik çiti aşmaya çalışan eylemcilerle polis arasında yer yer çatışma çıktı.

Eylemcilere tazyikli su ile müdahale eden polis 100'ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Kaynak: BBC

 

Editör: TE Bilişim