Japon yetkililer, Fukuşima nükleer felaketinden yaklaşık 12 yıl sonra, arıtılmış radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu'na salmaya hazırlanıyor. 

Tartışma yaratan plana göre, bu 1.000'den fazla depolama tankı üzerindeki baskıyı azaltacak ve diğer hayati iyileştirme çalışmaları için çok ihtiyaç duyulan alanı yaratacak.

İlk bakışta okyanusa kulağa korkunç bir fikir gibi gelen radyoaktif su salma konusunda Greenpeace, salınan radyoaktivitenin insan DNA'sını değiştirebileceğinden bahsediyordu.

 Çin ve Güney Kore, Pasifik Adası ülkeleri Mavi Pasifik'in daha fazla nükleer kirlenmesinden endişe duyuyorlardı.

Bir akademik yayın, toplam küresel sosyal refah maliyetinin 200 milyar ABD dolarını geçebileceğini iddia etti.

Planlanan tahliyeye yapılan itirazlar medyada geniş yer buldu. 

TIME dergisi geçtiğimiz günlerde Pasifik Adası uluslarının Soğuk Savaş nükleer denemelerinin mirasıyla onlarca yıldır nasıl boğuştuğunu açıkladı. The Guardian, atığın güvenli olup olmadığını tartışan Pasifik aktivistlerinden bir fikir yazısı yayınladı, ardından "onu Tokyo'da boşaltın, Paris'te test edin ve Washington'da saklayın, ancak Pasifik'imizi nükleerden arındırın!"dedi.

Ancak Japon hükümeti, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve bağımsız bilim adamları, planlanan salınımın makul ve güvenli olduğunu ilan ettiler.

Editör: Nermin İstikbal