Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Freddy kasırgasını olağanüstü bir fırtına olarak tanımladı. 35 gündür dönen Fredyy, Güney Hint Okyanusu'nun tamamını geçti ve Avustralya'nın kuzeybatı kıyılarından Güney Afrika'ya kadar 8.000 kilometreden fazla yol kat etti.

Tropical Cyclone Freddy, hafta sonu Mozambik'in merkezinde üçüncü ve son karaya inişini yaptı. Bu, siklonun bölgedeki üçüncü karaya çıkışı: 21 Şubat'ta Madagaskar'ın doğu kıyısına ulaştı ve üç gün sonra Mozambik'in güney kıyılarından geçti. İlk karaya düşüşü Madagaskar'da 17 kişinin ölümüne ve 14.000'den fazla evin yıkılmasına neden olurken, ikincisi Mozambik'te 10 kişinin ölümüne ve 28.000'den fazla evin yıkılmasına neden oldu. 

NASA'ya göre Freddy, tarihteki herhangi bir güney yarım küre fırtınası arasında birikmiş en yüksek siklon enerjisine (ACE) sahip olma rekorunu kırdı. 

Batı Hint Okyanusu'ndaki tropikal siklonların sayısındaki artış, bölgede şimdiye kadar yapılan çok sayıda iklim tahminiyle paralellik gösteriyor. Bilim adamları, kasırga mevsimlerinin, hızla ısınan Hint Okyanusu tarafından daha yoğun hale getirildiğine inanıyor. Küresel ısınma, okyanus ısınma oranını hızlandırıyor, artan siklon sayısına ve zayıf fırtınaların hızla yoğunlaşmasına yol açıyor.

Editör: Nermin İstikbal