Fransız polisi, Fransa'nın Atlantik sahilinde 16 Aralık Cuma günü fırtınada karaya sürüklenen ve kumsala çıkan bir Türk armatöre ait Malta bayraklı TK Bremen adlı geminin kaptanını gözaltına aldı.

Gemi kaptanı 20 Aralık günü (Dün) Fransız polisince tutuklandı, polis sabah 7'de tutukladığı kaptanın gözaltı süresini saat 15:30'a kadar uzattı.

Fransa'nın Britanny bölge savcılığı, olayla ilgili soruşturma açtığını daha önce duyurmuştu.

Savcının, karşısına çıkartılan gemi kaptanından "Diğer gemiler fırtınadan dolayı Lorient Limanında kalırken kendisinin neden  limandan çıktığını" sorusunun cevabını istediği Fransız basınında yer aldı.

Fransız basınında ayrıca geminin "Ticari amaçla ve daha fazla kar elde etmek için" limandan çıktığına dair iddialar da yer alıyor.

Fransız basınında geminin "Kolay bayrak" taşıdığı ve Armatörünün Türk olduğu belirtilerek kazanın Türkiye aleyhine bir propoagandaya dönüştürülmek üzere olduğu görülüyor.

"Gemiyi  kumsalda sökmek  en akılcı çözüm"

Öte yandan, geminin karaya oturduğu bölgenin bağlı olduğu Morbihan Denizciclik İdaresi, geminin çekilerek kurtarılmasına müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Geminin kumsala çıkmadan önce yakınlardaki kayalıklara defalarca çarptığını ve gemi teknesinin bundan dolayı hasarlı olduğunu belirten İdareye göre, "Gemi tekrar denize dönemeyecek kadar hasarlı". Son kararın yine de armatöre ait olacağına değinen İdare sözcüsü en doğru yöntemin geminin kumsalda iken sökülmesi olduğunu açıkladı.

Gemi armatörünün kumsalda gemiyi tamir ettirdikten sonra römorkörlerce çekerek tekrar denize çıkartabileceğini açıklayan İdare yetkililerine göre bu gemiyi sökmekten daha "pahalı" bir yöntem.

Geminin işasında asbest gibi tehlikeli maddelerin kullanılıp kullanılmadığını anlamak için gemiye sörvey yapılacak.

Daha önce 2006 yılında aynı bölgede karaya oturan Panama bayraklı konteyner gemisi "Rokia Delmas" da kumsalda 5 parçaya ayrılarak sökülmek zorunda kalınmıştı. Geminin sökülerek kumsaldan temizlenmesi 400 gün sürmüştü.

Kıran Denizcilik: "Kaptan serbest bırakıldı"

Öte yandan Kıran Denizcilik'ten DenizHaber'e yapılan açıklamada gemi kaptanının serbest bırakıldığı ve kaptanın Fransız makamlarının suçlamalarına gerekli cevabı verdiği belirtildi.

Kıran Denizcilik, "Gemiye Lorient Limanından ayrılma izninin de Fransız makamlarınca verildiğine" dikkati çekti.

Editör: TE Bilişim