Fransa ve Romanya, Ukrayna'nın tahıl ihracatını artıracak anlaşmayı imzalıyor

Frances ulaştırma bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Akdeniz de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere tahıl ihracatını artırmaya yardımcı olmak için Romanya ile bir anlaşma imzalayacağını söyledi.

Ukrayna'nın tahıl ihracatı, sevkiyatlar için önemli bir rota olan Karadeniz limanlarının kapatılması, küresel gıda fiyatlarını artırması ve Afrika ve Orta Doğu'da kıtlık korkularına yol açması nedeniyle savaşın başlangıcından bu yana düştü.

AB'nin Mısır da dahil olmak üzere AB dışı ülkelere en büyük ikinci buğday ihracatçısı olan ve Fransa'dan sonra en büyük mısır (mısır) ihracatçısı olan Romanya, Ukrayna tahılını ihraç etmek için kullanılan alternatif yollardan biri olmuştur.
France Inter radyosuna konuşan Clement Beaune, "yarın Romanya ile Ukrayna'nın Avrupa'ya ve özellikle gıda ihtiyacı olan Akdeniz'deki (ülkeler) gelişmekte olan ülkelere kara, deniz ve nehir yoluyla daha da fazla tahıl göndermesine olanak sağlayacak bir anlaşma imzalayacağım" dedi.

Reuters tarafından görülen Fransız-Romen anlaşmasının taslak anlaşmasına göre Paris, Galati limanında verimliliği artırmayı, kuzey Romanya'daki sınır noktalarını donatmayı ve limanda konuşlu tahıl konteynerlerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bir proje geliştirmede işbirliği yapacak. Köstence'nin yanı sıra oradaki ve Sulina kanalındaki kapasiteyi artırma planlanıyor.

Ayrıca, Romanya ve Ukrayna arasındaki koridorun eksenleri üzerinde orta vadeli bir strateji oluşturmaya ve gemi trafiğini optimize etmek için kazıklar sağlamaya yardımcı olacaktır. Fransa ayrıca ilk teknik uzmanlık için finansman sağlayacak ve geleceğe yönelik finansmanı belirlemek için Bükreş ile birlikte çalışacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Eylül'de kaynak belirtmeden, Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği uluslararası bir anlaşmanın parçası olarak 60.000 ton ihraç edilmiş tahıl ürünü taşıyan 87 gemiden sadece ikisinin fakir ülkelere gittiğini söyledi.

Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatına izin veren anlaşma Ağustos ayında yürürlüğe girdi.

Beaune, Putin'in iddiasını yalanladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı da BM rakamlarına atıfta bulunarak iddiayı yalanladı ve anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılların yaklaşık %30'unun Afrika, Orta Doğu ve Asya'daki düşük ve orta gelirli ülkelere tedarik edildiğini söyledi.

Ukrayna, aylık tahıl ihracatını artırmak için karayolu, nehir ve demiryolu bağlantılarını kullanmayı hedeflediğini söyledi.

Kaynak: Euronews

Editör: CAHİT İSTİKBAL