Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında arızalanan ve sürüklenmeye başlayan YM Miranda adlı kimyasal tanker, demir atınca fiberoptik kabloları kopardı.

İstanbul boğazında demirleyen ym mıranda isimli gemi
Fiber optik kablolara zarar verdi
 
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şöyle denildi:

''28.10.2013 tarihi saat 11:00’de İstanbul boğazı kandilli dönüşünde sahile doğru sürüklenerek tehlikeye maruz kalan ym mıranda isimli kimyasal tanker Anadoluhisarı önlerinde çift demir atarak demirlemiştir. Derhal, istanbul gemi trafik hizmetleri merkezi tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen kurtarma 4 römorkörü olay yerine sevk edilmiştir.
Gemi iskele demirini vira ederken deniz dibindeki kablolara takılmış, ileri yol vererek bir müddet kablolardan kurtulmayı denemişse de başaramayınca, fatih sultan mehmet köprüsü altında 60 metre derinlikte tekrardan demirlemiştir.
Gemi işleticisi tarafından görevlendirilen alesta dalgıçlık teknesi marifetiyle geminin demir tırnaklarına takılı vaziyetteki kabloların balıkadamlarca yapılan tetkikinde; 3 adet kablonun demir tırnaklarına takılı olduğu, bir adet fiber optik kablonun kopuk, diğer 2 kablonun ise ağır hasarlı olduğu bilgisi alınmıştır. Kabloların demir tırnağından kurtarılması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.''

Öte yandan saat 11.00 sıralarında arıza nedeniyle demir atan 135 metre boyundaki gemi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasının ardından saat 16.30 sıralarında hareket etti.


TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA

Türk Telekom tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"İstanbul Boğazı geçişi için farklı noktalardan deniz altı bağlantılarına ek olarak Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri üzerinden ve direk atlaması gibi farklı bağlantı teknolojileri ile fiber optik iletişim altyapısı, tam yedekli ve çok alternatifli olarak tesis edilmiş durumdadır.
Yaşanan gemi arızası sonrasında bu alternatif deniz altı kablolarından biri hasar görmüş olup kurulan alternatifli yapı sayesinde internet erişiminde, kurumsal ve bireysel servislerimizde kesinti ya da yavaşlama gibi herhangi bir sorun yaşanmamıştır.

Etkilenen deniz altı kablosunun hızla onarılması için Türk Telekom teknik ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmış durumdadır. "

YAVAŞLAMA OLABİLİR   

Konu hakkında açıklama yapan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, boğazdaki fiber kabloların kopması halinde internette yavaşlama olabileceğini ancak, uydu üzerinden internet bağlantısının devam edeceğini söyledi.

Özeren, “ Karasal hatların yanında uydu üstünden de internet çıkışları mümkün. Şu anda yedekleme anlamında da direkt çıkış olarak kullanılıyor. Sadece Türk Telekom’un değil, diğer şirketlerinde ayrıca kendi uydu çıkışları var. Hepsinin yedekleme sistemi var. Zaman zaman fiber üstündeki yoğunluğu azaltmak için de uydu sistemi zaten kullanılıyor. Uydu sistemi sürekli aktif halde kullanılıyor. Yalnızca yavaşlık olabilir. Ancak bu yurtdışına internet çıkışı olmayacak anlamına gelmez” şeklinde konuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

GEMİ ADI

:

YM MIRANDA

BAYRAĞI

:

MALTA

IMO NO

:

9554755

ÇAĞRI ADI

:

9HA3277

GEMİ TİPİ

:

KİMYASAL TANKER

GELDİĞİ LİMAN

:

DAMIETTA / MISIR

GİTTİĞİ LİMAN

:

YUZHNYY / UKRAYNA

BOY

:

135,6

EN

:

20

DRAFT

:

8,5

GRT

:

8975

NET

:

4174

DWT

:

12933

YAPIM YILI

:

2013

YÜKÜ

:

BOŞ

YAKIT

:

F/O 353   D/O 40 MTON

ACENTE

:

EKSAY DENİZCİLİK

PERSONEL

:

17

OLAY YERİ

:

İSTANBUL BOĞAZI KANDİLLİ DÖNÜŞÜ

 

Editör: TE Bilişim