Fedra Enkazına Özgürlük Operasyonu

Kurtarma gemileri, kargo gemisi Fedra’yı Cebelitarık Avrupa Noktasında, kayalıklardan kurtardı. Gemi geçen Ekim ayında meydana gelen, 2 şiddetli fırtına da karaya oturup, parçalanmıştı. Enkaz kaldırma operasyonu, değişik türdeki çekici araçlarla Titan Salvage denetiminde gerçekleşti. Bunlardan bir tanesi, Cebelitarık körfezinde, enkazın denizin dibinde kalan bölümünü halatla çeken, Rusya’ya ait kurtarıcı gemisi Neftegaz 57.

Dalgıçlar enkaz kaldırma operasyonu başlamadan önce bölgede incelemelerde bulundular ve kayalıklara saplanmış olan parçaları, geminin gövdesinden ayırmak zorunda kaldılar. Parçalar, çıkarıldıktan sonra, hurda olarak satılacakları Cebelitarık Limanı’na çekildiler.

Avrupa Noktasında sarp kayalıkların üstünde Fedra’dan geriye sadece makina dairesi ve baca kaldı.Geminin kalan parçalarının taşıma operasyonu, havanın sakinleşmesinden itibaren birkaç hafta içinde kaldığı yerden devam edecek.

Dilek Taşımacılık tarafından işletilen, Liberya bayraklı, kapasitesi 63.940 dedveyt tonaj olan Fedra, 10 Ekim’de şiddetli fırtınada saatlerce sürüklenmişti. Bu pozisyonda durdurmanın mümkün olmadığı gemi, Avrupa noktasında karaya oturmuştu.  Çevredeki gemiler derin sulara doğru hareket ederken Fedra'nın motoru çalışmadığı için hareket etmesi mümkün değildi. Daha sonra geminin motorunun tamir edilmek için söküldüğü ve mürettebatın geminin parçalandığını merkez limana bildirmedikleri ortaya çıktı.

Fedra’nın kaptanı, liman yönetmeliklerine uymadığı gerekçesiyle itham ediliyor ve eğer kanıtlanırsa küçük bir para cezasına çarptırılması bekleniyor.

Titan’ın personeli olan, Cebelitarıklı ve İspanyol acil servisleri 31 kişilik Fedra mürettebatının korunmasında ve kurtarılmasında belirleyici rol oynadı.

Titan Salvage elemanları gemiye inerken

Kurtarma gemilerinden birisi Neftagas-57

Kaynak Lloyds List

Editör: TE Bilişim