İzmir Büyükşehir Beledeyesi ikinci vapur ihalesi için karbon katamaran ısrarını sürdürürken İzmirli Poseidon firması, Azerbaycan için süper lüks 3 gemiyi 20 günde tasarladı, 5 ay içinde denize indirildi. Biri restoran olarak hizmet verecek 3 gemi, 42 ülkenin yarışacağı Eurovison Şarkı Yarışması'nda konuklara ev sahipliği yapacak. Poseidon Kurucusu Burak Acar, "İzmir, bu işlerin Türkiye'de çok kaliteli ve süratli yapılabildiğinin farkına varmalı. Hala karbon malzemeli ve katamaran tipi ihalelerle zaman kaybetmelere son verilmeli" dedi.

Poseidon Yat Tasarım ve Mühendislik Firması tarafından Azerbaycan'da Eurovision için tasarlanan 3 gemi, Tersan Tersanesi'nde denize indirildi. 50 metrelik restoran gemisi 28 ve 20 metrelik 2 yolcu gemisi son derece lüks döşendi. Gemiler yakın zamanda Bakü'ye gidecek ve şarkı yarışması için gelecek konuklara ev sahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin karbon katamaran tipi şehir hatları vapurları için çıktığı ihaleye sert tepki gösteren isimler arasında yer alan Poseidon'un kurucusu ve Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube eski Başkanı Burak Acar, 20 günde tasarladıkları ve 5 ayda denize indirilen 7 milyon dolarlık tekneleri ve yeni ihale sürecini Yeni Asır'a değerlendirdi.

- Poseidon'un merkezi İzmir'de mi?

Firmamızı 2005 yılında İzmir'de kurduk. Ağırlıklı olarak küçük tekne ve yat sektörüne hizmet veriyorduk. 2009 yılında sektörde başlayan kriz, bizi farklı konseptlere yönelmeye itti ve çalışmalarımızı hizmet sınıfı gemiler, yolcu tekneleri ve iş teknelerine kaydırdık. İzmir'in maalesef denize sırtı dönük yapısı, denizle ilgili işlerin azalmasına neden olduğu için firmamızı 2010 yılında İstanbul'a taşıdık ancak merkez adresimiz İzmir'de ve hala vergimizi İzmir'de ödüyoruz.

KENDİ İMZAMIZI ATTIK

- Bu gemilerin tasarımında esin kaynağı neydi?

İşin doğrusu tasarımda esinlendiğimiz hiçbir şey olmadı. Çünkü, mevcut hiçbir gemiye benzemeyen bir konspet geliştirmek istedik. 3 adet gemiyi de birbirinin benzeri formda tasarladık. 3 farklı boydaki gemiden birini gören, bir diğerini gördüğünde, bunun bizim tasarladığımız gemi olduğunu algılasın dedik. Biz deneyimi yat tasarımından gelen bir firma olarak tasarladığımız tüm deniz araçlarında estetik unsurları ön planda tutmaya gayret ediyoruz. Dolayısı ile her projeye yat estetiğine verdiğimiz önemle yaklaşıyoruz. Her tasarımımızın kişiye özel olup bir başkasındakine benzememesine dikkat ediyoruz.

- Tasarımdan denize indirilişine kadar süreçte Türk eli nasıl değdi?

Azerbaycan kapıları, bundan iki yıl önce orada ADO-G Firması tarafından inşa edilen modüler jack-up barge projesinin tasarımı ile açıldı. O süreçte, Azerbaycan'ın gerek devlet kademesinde ve gerekse özel sektöründeki önemli isimleri ile tanıştık. Bir gün bir telefon geldi ve bize Eurovision'a yetiştirilmek üzere 3 farklı tipte gemi gerekli dediler. 3 geminin tasarımı için sdece 20 gün zamanımız vardı. Pek çok kişi 20 günde 3 tane gemiyi tasarlayıp projelendirip, projeleri de tersaneye ve klasa verebileceğimize inanmamıştı. Ama biz inandık. 20 gün içinde projeleri tamamlayıp Türk Loydu'na teslim ettik ardından 3 gemi de 5 ay gibi bir sürede tamamlandı ve Tersan Tersanesi'nde imalatı tamamlanan gemiler denize indirildi. Bu gerçekten bir başarı, emek ve özveri öyküsüdür.

ÜST DÜZEY ORGANİZASYONLAR

- Bu gemileri kim istedi?

Azerbaycan Denizcilik Müsteşarlığı adına bu gemileri tasarladık.

- Eurovision'da nasıl hizmet edecekler?

Bu gemiler, Bakü'de devlet kademesinde üst düzey organizasyonlar için kullanılacak. Benzer şekilde 28 metre ve 20 metre boylarındaki yolcu gemileri de çok lüks bir iç yerleşime sahip oldular ve Bakü'nün prestij sembollerinden biri olacaklar. Eurovizyon sırasında da şehre gelen yabancı misafirler bu teknelerle yemek turu ve şehir turu yapacak.

Bu arada şunu da belirteyim; bu gemilerin iç mekan tasarımlarını da yine İzmirli bir firma olan Aperta Mimarlık firması yaptı.

- Gemiler Eurovison sonrasında nasıl kullanılacak?

Sonrasında bu gemiler, şehre gelen üst düzey devlet adamı ya da misafirlerin yemek organizasyonlarında ve denizden şehir turu için kullanılacak.

- Maliyetleri?

Üretimini biz yapmadığımız, tasarımını ve projelendirilmesini üstlendiğimiz için inşa maliyeti konusunda tam bir rakam veremeyebilirim ama yaklaşık maliyetinin 6-7 milyon doları bulduğunu sanıyorum.

- Kullanılan teknoloji?

Bu soruya nereden geldiğinizi biliyorum. Tahmin edilenin aksine karbon teknolojisi gibi bir teknoloji kullanılmadı. Bu gemiler, imalatı hızlı, maliyeti düşük ve dayanıklılığı daha fazla olan çelik malzeme ile üretildiler.

Editör: TE Bilişim