Belarus Kültür Günleri kapsamında, Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Belarus Devlet Dans Topluluğu Konseri”ni izlemek için Eskişehir’e gelen Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Aleksandr A. Yatsko, Başkatip Vladimir Solovyev ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler Başkan Vekili Çetin Akar, Vali Azmi Çelik’i makamında ziyaret etti.
Nazik ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Çelik, iki ülke arasındaki iyi ilişkilere değindi. Dost ve kardeş ülke Belarus arasındaki hem kültürel hem de ekonomik anlamdaki ilişkilerin artarak devam etmesini isteyen Vali Çelik, Belarus Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. İki ülkenin birbirini daha yakından tanıması için kültür, sanayi ve ekonomik alanlarda işbirliği anlaşmaları olduğunu hatırlatan Vali Çelik, “Aramızdaki işbirliğini yarıda bırakmamamız lazım. Her iki ülkenin de çok zengin kültürü var. Eskişehir’de bu anlamda çok zengin bir kültüre sahip. Türk Dünyası Kültür Başkentliği döneminde Eskişehir dünyanın her yerinde tanınan bir şehir oldu. Eskişehir, sanatsal ve kültürel faaliyetleri çok iyi yaşayan ve yaşatan bir şehirdir. Mitolojik çağlardan günümüze kadar gelen kültürel varlıklarımıza sahip çıkıyoruz. Biz, geçmişten gelen kültürel varlıklarımızı tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz. Her bir toplumun kendi kültürüne sahip çıkması önemli ama en önemlisi kültürel paylaşımdır. Daha huzurlu bir dünya yaratmak için kültürel etkinliklere ülke olarak büyük önem veriyoruz. Birbirimizin kültürünü daha yakından tanımak için ilimizde yapacağınız etkinliğinizin başarılı geçmesini diliyorum.”
Eskişehir’i çok beğendiğini belirten Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Aleksandr A. Yatsko da, düzenlenen kültür etkinlikleri sayesinde dostlukların daha çok artacağını ifade etti. 2017 yılında Belarus Cumhuriyeti’nde “Türk Kültür Günleri” düzenleneceğini bildiren Bakan Yardımcısı Yatsko, “Çok zengin bir kültürünüz var. Kültürlerimizi daha iyi tanımak için faaliyetlerimizi devamlı hale getirmeliyiz” dedi.
Kültürel ilişkilerle başlayan dostluğun her alanda etkisini göstereceğine inandığını bildiren Bakan Yardımcısı Yatsko, kasım ayının ikinci haftasında Belarus’da düzenlenecek olan Türkiye İş Formu ile Türk sanayicisinin kendini daha iyi tanıtma imkanı bulacağını söyledi. Belarus Hükumetinin kültürel faaliyetlere çok önem verdiğini dile getiren Bakan Yardımcısı Yatsko, kültürel etkinlikler sayesinde dünyanın küçüleceğini ve insanların birbirini daha yakından tanıyacağını belirterek sözlerini bitirdi.
Ayrıca ziyaret esnasında Vali Çelik, Eskişehir’in eğitiminden sağlığına, sanayisinden ekonomisine, kültürel etkinliklerden sosyal aktivitelere çeşitli konularda bilgiyi Bakan Yardımcısı Yatsko’ya aktardı.
Kaynak: iha