Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşların ortaklaşa düzenlediği 5. Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarı açıldı.
Fuarın açılışına Vali Yardımcısı Hatice Bayar Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İŞKUR Genel Müdürlüğü Fon ve Aktüelya Dairesi Başkanı Ahmet Toraman, Bakanlık temsilcileri ve il protokolü katıldı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının da gösteri sunduğu Havuzbaşı Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen fuar açılışına çok sayıda vatandaş da katıldı. Başkan Mehmet Sekmen, açılışta yaptığı konuşmada, “İstihdam; ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın en önemli göstergelerinden biridir. Kişi başına düşen milli geliri giderek artan Türkiye’de işsizlik; üzerinde titizlikle durulan bir konudur. Ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da düzenlenen Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarı, şehrimizin iş gücü piyasasının nabzını tutmaktadır. Çalışma hayatında karşılaşılan sorunların bizzat yakından müşahede edildiği bu fuarda sektörel açıdan kentimizin istihdam analizi de yapılmaktadır” dedi. Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma hayatının tüm aktörleriyle iletişim halinde olup, bölgesel ve il bazında istihdam politikası geliştirmek adına yatırımcılarla bir araya gelmekteyiz. Her alanda pazar potansiyeli olan lakin kendi kaynaklarını üretime dönüştüremeyen şehir ekonomisini canlandırmak adına gece gündüz demeden çalışıyoruz. Tabi bu arada Erzurum’un hem üretim bakımından çok zayıf olduğunu, çok geri olduğunu da ifade etmek isterim. Bir gerçeği daha ifade etmek isterim ki, maalesef şehrimizin çalışmak isteyip de ama gerçekten çalışma arzusu olan elemanlardan da yoksun olduğunu ifade etmek isterim. Gerek işe aldığımız elemanlarda gerekse iş arayıp da bir takım işyerlerine gönderdiğimiz arkadaşlarımızda hep gördüğümüz şu; ‘Ben çalışmadan nasıl maaş alırım.’ Bütün gayret bunun üzerine kurulu…”
SEKMEN’DEN GENÇLERE TAVSİYE
Başkan Sekmen, konuşmasında gençlere tavsiyelerde bulundu. Sekmen, şöyle konuştu: “Bir siyasetçi olarak kariyer günlerini fırsat bilip gençlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve ilimizde vasıflı eleman sorunu yaşanmaktadır. Bakınız kurumumuz bünyesinde şehrimizin 14 ayrı noktasında gerek bayanlar gerekse de baylar için ESMEK Kursları açtık. Bu kurslarda ara eleman yetiştirmeye gayret ediyoruz. Zaman zaman buraya getirdiğimiz yatırımcılar veya buradaki işadamları diyorlar ki, ‘Eleman bulamıyoruz’ Biz de kendilerine yeterli eleman bulacağımızı ifade ediyoruz. Bunun için, buna da belediye olarak özen gösteriyoruz. Hatta tüm kamu kurumlarından ricam hep beraber seferberlik ilan edelim; her kaymakam da kendi ilçesinde iş arayanları toplasın, bunlara işe sabah erken gelmeyi ve akşama kadar çalışıp akşam gerekirse fedakârlık yaparak geç dönmeyi öğretelim. Bu görev hepimize düşüyor. Takribi olarak iki yılda 20 bine yakın arkadaşımız kurslarımızdan mezun oldu. Bu fuarda, eleman arayan sektörler, kurumlar elemanlarla görüşme yapacaklar. İş arayan kardeşlerimiz, gençlerimiz burada iş görüşmeleri yapacaklar. İnşallah inanıyorum ki, bu kariyer günleri hayırlı olur ve şehrimize fayda sağlar. İnşallah inanıyorum ki yakın bir gelecekte 4-5 bin istihdam imkânı sağlanacak. Ama en büyük korkum, acaba eleman bulunabilecek mi? 2. Organize Sanayi Bölgemizin de bir kısmı bitmek üzere. Orada yatırım başlayınca eleman istihdamı da başlayacak. Ama eleman bulmada sıkıntı çekeceğiz kanaatindeyim. Ama zorda olsa bu işi başaracağız. Hatta okullarımızda çocuklarımıza, çalışma hayatı ve çalışma prensipleri anlatan bir ders konulmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.”
İSTİHDAM VE EKONOMİ
İŞKUR Genel Müdürlüğü Fon ve Aktüelya Daire Başkanı Ahmet Toraman, İŞKUR’UN faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Toraman, şöyle konuştu: “İŞKUR uluslararası istihdam politikasının uygulayıcısı olarak aktif iş gücü programlarıyla, iş gücünün niteliğinin arttırılması, işsizlik sigortası işlemlerinin yürütülmesi, istihdamın korunması ve işsizliğin azalmasına yardımcı olmak gibi son derece önemli ve hayati görevleri yerine getirmektedir.
Bu görevler İŞKUR’un iş gücü piyasasına ne kadar önemli değerlerde baktığını gösterir. İŞKUR’un bu görevlerinin esasen iki temel amaca hizmet ettiğini görüyoruz. Bunlardan birincisi istihdamı korumak ve artırmak, ikincisi ise bireyin aile içindeki konumunu, sosyal hayattaki yerini ve geleceğe dair umutlarını doğrudan etkileyen bir sorun olarak işsizliği azaltmaktır. İşsizlik yalnız ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorundur. Küresel ölçekli yaşanan krizlerde en gelişmiş ülkelerde dahi milyonlarca insan işsiz kalmıştır. Reform niteliğindeki tedbirler sonucu, istikrarla büyüyen ekonomimiz sayesinde, son dönemlerde krizlerden en az etkilenen ülkelerin başında geliyoruz.”
TÜRKİYE VE ERZURUM’DAKİ İŞSİZLİK VE İSTİHDAM ORANLARI
Erzurum Vali Yardımcısı Hatice Bayar Özdemir de, Türkiye ve Erzurum’daki işsizlik rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Vali Yardımcısı Özdemir, şöyle konuştu: “İş fuarı ve kariyer günleri olarak yola çıktığımız bu organizasyonda, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer kurumlarımız bu fuarın oluşmasında çok büyük katkı sağladı. Bu fuar aslında İş Günleri ve Kariyer Günleri olarak planlanmıştı. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğümüz Öğrenme Şenliği’yle ve yine Büyükşehir Belediyemiz ve Yakutiye Kaymakamlığımızın bu zamana kadar açmış oldukları toplam 878 halk eğitim kursundan sergileriyle bize destek oldu. Türkiye’nin iş gücü istatistiklerinin yanında Erzurum özelinde de çeşitli istatistiklere bakmak gerekiyor. İşsizlik oranımız yurt genelinde yüzde 9 dolaylarında dalgalanma göstermektedir. Erzurum bu anlamda yüzde 6 buçuk dolayında bir işsizlik oranına sahip ve Türkiye ortalamasının altında. Bu sevindirici bir rakam ama inşallah bu fuarlar sayesinde bu oranın iyice düşmesini ümit ediyoruz. İstihdam oranı, Türkiye’de çalışan insan sayısının, çalışabilir yaştaki insanımıza oranlanması suretiyle belirlenmektedir. Bu oran açısından da Erzurum 2012 yılı hariç yurt genelinde ortalamanın üzerindedir. 2013 yılında Türkiye’deki istihdam oranı yüzde 43,9 iken, Erzurum’da istihdam oranı yüzde 46,7 seviyesindedir. Daha üretken ve müreffeh bir Erzurum ancak iş gücünün etkin istihdamı ile mümkün olabilecektir.” Konuşmaların ardından Başkan Sekmen ve beraberindekiler, fuarın açılışını yaptı.
Kaynak: iha