Aziziye Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü dolayısıyla anlamlı bir program düzenledi. Dadaşkent Merkez Camii’nde kılınan sabah namazının ardından şehitler için mevlidi şerif okunurken, ilçe Müftüsü Nurettin Akgül tarafından dua edildi. Mevlidi şerif ve duanın ardından cemaate çorba ikram edilirken, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan da vatandaşla yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa, Başkan Orhan ile birlikte belediye meclis üyeleri, ilçe teşkilat mensupları, mahalle muhtarları ve cemaat katıldı.

ORHAN: DÜNYADA EŞİ OLMAYAN BİR DESTANDIR ÇANAKKALE

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nü kutladı. Çanakkale’de dünyada eşi olmayan bir savaşın yaşandığını hatırlatan Başkan Orhan, Mehmet Akif’in “Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi? / En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.” Dizelerine atıfta bulunarak, “Akif’in de dizelerinde dediği gibi en kesif ordularla yüklenilen Çanakkale’de, dünyada eşi olmayan bir savaşın, dönemin imkansızlıklarına rağmen milletin bağımsızlığı, onuru ve vatanı uğruna hiçbir fedakarlıktan çekinmeyerek şehit kanlarıyla ilmek ilmek örülüp, destan destan büyüyen bir zafere dönüşmesinin yıldönümündeyiz.” dedi.

“Bu zafer, aynı cephede can verip, aynı mezarı paylaşanların zaferidir.” diyen Başkan Orhan, şunları kaydetti. “Ve bu zafer, Saraybosna’nın, Üsküp’ün, Prizren’in, Gümülcine’nin, Bakü’nün, Batum’un, Gazze’nin, Kudüs’ün, Beyrut’un, Halep’in kardeşliğinin, bin yıldır birlikte şehit olanların bu kadim kardeşliğini yeniden ortaya koyuşunun zaferidir. Çanakkale, bir milletin adeta küllerinden yeniden doğuşu, yeniden şahlanışının şaheseri olan büyük bir zafer olduğu kadar, “Ya Allah” diyerek 215 kiloluk top mermisini kaldıran, Balıkesirli Seyit Onbaşı’nın kuvveti ve imanıyla, “Sağ kolumu kaybettim. Zararı yok. Sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim” diyen Mehmet Çavuş’un aşkıyla beslenen büyük bir ruh ve tarihler boyunca unutulmaması gereken bir öğüttür. Çanakkale gibi İstiklal Harbi gibi büyük mücadelelerin, büyük fedakarlıkların üzerine inşa edilen ülkemizin bu öğüdü unutmaması ve o ruhu yaşatması boynunun borcudur. Çünkü bu vatan ve o ruh ve o öğüt, “Çanakkale geçilmez” dedirten ecdadımızın emanetidir bizlere. Halepli Ahmet’le Bosnalı Murat, Kırımlı Mehmet Faik Bey ile Gazzeli Abdulkadir nasıl omuz omuza savaşıp bizlere bu aziz vatanı emanet ettilerse, bizler de günümüzde ve gelecekte aynı kardeşliği sürdürerek onların emanetine hakkıyla sahip çıkarak, gerek memleketimiz, gerekse topyekün Müslüman coğrafyası üzerinde oynanan oyunları bozarak İslam bayraktarlığını sürdürebileceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünü kutluyor, ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

Vatandaşlar da anlamlı bir program düzenleyen Aziziye Belediyesi’ne ve Başkan Orhan’a teşekkür ettiler. Camideki anma programının ardından ilçedeki bir kahvehaneye geçen Başkan Orhan, burada vatandaşlarla sohbet ederek talep ve beklentileri dinledi.

Öte yandan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıldönümü dolayısıyla Ilıca Şehitler Anıtı’nda da tören düzenlendi. Başkan Orhan, bu törene katılarak şehitlik anıtına çelenk koydu.
Kaynak: iha