En iyiler İstanbul'a yelken açtı

Dünyanın en iyi kaptanları İstanbul için yelken açtı, 2010’a 50 milyon $’lık katkı yaptı


’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ etkinliklerinin ilk adımı İstanbul Europa Race ile atıldı. İstanbul-Nice-Barselona-Brest güzergahında 1 ay ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ bayrağı dalgalanırken bu etkinlik şehre 50 milyon $ gelir olarak dönecek

DünyanIn en iyi 6 kaptanı ’yelken açtı’, İstanbul’a yaklaşık 50 milyon dolarlık gelire kavuştu. İstanbul Europa Race yelken yarışları İstanbul-Nice, Nice-Barselona ve Barselona-Brest olmak üzere 3 etapta gerçekleştirilirken yelkenciler Avrupa kıtasının etrafında 1 ay boyunca ’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ bayrağıyla dolaşarak şehrin tanımına büyük katkıda bulundu. Teknelerin uğradığı her limanda İstanbul’un tanıtımı için çeşitli etkinlikler de düzenlenirken yarışın organizatörü Olay Denizcilik kurucusu Cumali Varer, “Yelken sporu bir şehrin imajını yükseltmede diğer spor dallarına göre daha önemli bir yere sahip. Bu yarışla da İstanbul sınıf atladı” diye konuştu.

Ucuz ülke imajının Türkiye’nin üzerine yapıştığını, bunu değiştirebilmek için hem ülkeyi hem de İstanbul’u farklı bir klasmana taşıyacak etkinliklerin önemine dikkat çeken Varer, “Yelken verdiği imajla elit kesime hitap ediyor. Yelkenin kafalarda yarattığı etkiyle bir otomobil yarışının ya da futbol maçının ki aynı değildir. İstanbul’un rekabet ettiği şehirlerle aynı kulvarda, en büyükler arasında olmak için yelken yarışları önemli bir platform” dedi.

İstanbul Europa Race’in, 2010 Avrupa Kültür Başkenti organizasyonunun ilk somut projelerinden biri olarak hayata geçtiğini de hatırlatan Varer, yelken yarışlarının bir şehre kazandırdıklarıyla ilgili olarak şu örneği verdi: “Barselona American’s Cup’a sponsor oldu 5 milyon daha fazla turist çekti. Çünkü bu tür etkinlikler önemli bir iletişim platformu. Aynı durum İstanbul için de geçerli.”

36 metrelik Türk korsan gemisiyle İstanbul tanıtılacak


İSTANBUL’UN tanıtımı için gemi projeleri olduğunu anlatan Cumali Varer, 6 ayda maket çalışması tamamlanan ilk Türk korsan gemisi Barbaros’u 2010 sonunda denize indireceklerini açıkladı. 36 metrelik geminin denizcilik tarihinde önemli yeri olduğunu aktaran Varer, “Gemi 15. yy’ın en hızlı, kullanışlı ve elegance gemisi olarak nitelendiriliyor. 2 milyon euroluk bir maliyeti var. İnşaatı Tuzla’da yapılacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim