Akdeniz'in en büyük limanı DPT onayı bekleyecek
 
İzmir'in Çandarlı Körfezi'nde kurulması planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı için son sözü Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) söyleyecek. Revize fizibilite etüdü, zemin etüdü ve kesin proje hazırlanması işleri tamamlanan liman projesinde yatırıma başlanması için DPT'ye başvuru yapılacak. DPT onayı alındıktan sonra 3 ay içinde ihaleye çıkılacak.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Akın Kazançoğlu, revize fizibilite etüdü sonuçlarına göre gerekli kararın alınması için DPT'ye başvuru yapılacağını söyledi. Başvuruyu DLH (Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı) Genel Müdürlüğü'nün yapacağını dile getiren Kazançoğlu, "Karar alınırsa liman yap-işlet modeliyle gerçekleşecek" dedi.

Bergama Ticaret Odası Başkanı Ali İhsan Süter ise Kuzey Ege Limanı'nın yapılması gerektiğini belirterek "Olayı takip ettik ve sonuç aldık. Fizibilite çalışmaları tamamlandı. Bu liman yapılırsa Türkiye'nin çıkarına olacak" dedi.
 
En büyük 10 liman arasına girer

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Kuzey Ege Limanı'nın bölgedeki en büyük yatırım üssü olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin ihracat noktası olacağını dile getirdi. Saka, "Kuzey Ege Limanı, sadece İzmir Limanı'na alternatif olmayacak. Ulusal ve küresel ölçekte artan yük ihtiyacına cevap verecek olan liman, 2500 hektarlık stoklama alanı ile Akdeniz'in en büyük, dünyanın ilk 10 limanı arasına girebilecek kapasitede" diye konuştu.

Öte yandan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Gezgin, yeni liman yapımı için acele edilmemesi gerektiğini savundu. İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilme sürecinin tamamlanmadan ve Aliağa'daki iskelelerin problemi çözülmeden yeni liman yapmanın doğru olmayacağını dile getiren Gezgin, "Taşımacılık sektörü olarak Alsancak Limanı için çok yüksek bedeller ödedik. Bu nedenle önceliğimiz bu limanda özelleştirmenin tamamlanıp, yatırımların başlaması olmalıdır" görüşünü dile getirdi.
 

Editör: TE Bilişim