Emekli Tümamiral Gürdeniz'den uyarı...

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Yacht Dergisi’nin Aralık sayısında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Denizcilik Meslek Lisesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulları ile Denizcilik Fakültesi’ndeki öğrencilerin üniforma konusundaki dikkatsizliklerine isyan eden emekli Tümamiral Gürdeniz, “Türk denizcisini ve denizciliğini küçük düşürtmeyin. Bu rezalete dur deyin” ifadelerini kullandı.

Cem Gürdeniz Yacht Dergisi’nin Aralık sayısındaki yazısı şöyle:

“Yacht Dergisinin Haziran 2017 sayısında Üniforma ve Denizci başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazıda üniformanın deniz ve gemi ortamında disiplini, birliği, dayanışmayı, kendi sınıfı içinde (Donanmada subay, astsubay, uzman, erat; Ticaret Bahriyesinde zabit, mürettebat) liyakat ve kıdeme dayalı, astlık, üstlük yani komuta zincirini, ama hepsinden önemlisi geçmişten günümüze kurumsal mirası ve aidiyeti temsil ettiğini belirtmiştim.

FELAKET DE O NOKTADA BAŞLIYOR

Yazıda Donanmanın üniforma disiplini konusunda son derece dikkatli ve duyarlı olduğunu, bu konuda asla hata yapmadıklarını vurgulamıştım. Ancak belirtmem gerekir ki Türkiye’de terör bahanesi ile bahriyeli (askeri) öğrencilerin neredeyse son 25 yıldır okul dışında üniforma giymelerinin yasak olması nedeni ile kamuoyu bahriyeli öğrencilerin bu konudaki titizliğini gözlemleme fırsatı bulamıyor. Aksine, kamuoyu sivil denizcilik okullarının öğrencilerinin üniformalarını gözlemleme fırsatı buluyor. Sanki görünmez bir el ülkede üniformaya saygısızlığı teşvik ediyor. Bir yanda askeri öğrencilerin üniforma ile okul dışına çıkmaları yasaklanırken sivil denizcilik okullarının öğrencilerinin üniforma ile okula gidip gelmelerine izin veriliyor. İşte felaket de o noktada başlıyor.

BU REZALETE DUR DEYİN

Sivil denizcilik okullarında ve özellikle meslek lisesi statüsünde olanlarda üniforma disiplini yok. Zaman zaman bulunduğum Beşiktaş ve Tuzla gibi semtlerde Denizcilik Meslek Lisesi ya da İki Yıllık Meslek Yüksek Okulları ile Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin denizci üniformasını nasıl dejenere ettiklerini üzülerek görüyorum. Üniformanın ayrılmaz parçası olan şapkasız dolaşanlar, Kışın beyaz yazın siyah giyenler, ya da altı siyah, üstü beyaz giyenler. Yakası bağrı açıklar. Üniforma pantolonuna sivil renkli ayakkabı giyenler. Üniformaya rengarenk sırt çantası takanlar, Leke içinde beyaz üniforma ile gezenler; ya da kravatsız gömleksiz üniforma giyenler.

Lütfen yapmayın.

Türk üniformasını daha aşağılamayın. Emin olun Türk yiyecek içecek sektöründeki aşçılar ve garsonlar bile üniformalarına sizden daha çok özen ve hassasiyet gösteriyorlar. Eleştirilerim öğrenciler kadar onlara üniformaya saygı duygusunu vermeyen ya da veremeyen lider ve örnek olması gereken okul yöneticilerine. Lütfen bu okullarda eğer üniformaya saygıyı öğretemeyecek ve koruyamayacaksanız üniforma uygulamasını iptal edin. Türk denizcisini ve denizciliğini küçük düşürtmeyin. Aynı çağrıyı Milli Eğitim Bakanlığına da yapıyorum. Lütfen bu okullarda üniforma uygulamalarını kaldırın. Sadece denizciliğimizin değil, Türk Devletinin onurunun zedelenmesine izin vermeyin. Bu rezalete dur deyin.”