Ekrem İmamoğlu "Boğaz, Dünyanın En Büyük Nimetlerinden"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'Tersane-i Amire'nin 564. kuruluş yıl dönümünde "Deniz Çalıştayı" düzenledi.

Şehir Hatları AŞ Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Haliç Tersanesinde düzenlenen çalıştaya, sektörün paydaşları katıldı.Akademisyen, meslek odaları, deniz sektörü temsilcileri ve STK'ların katıldığı çalıştayda deniz ulaşımı sorunları ve çözüm önerileri ele alındı

Şehir Hatları AŞ Genel Müdürü Sinem Dedetaş'ın konuşmasının ardından kürsüye İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çıktı.

Haliç Tersanesinin önemine dikkat çeken İmamoğlu, "Burası, Fatih Sultan Mehmet'in bize kadim İstanbul'u kazandırdığı zaferden iki yıl sonra kurulmasını sağladığı eserlerden biri. İstanbul'umuzun, fetih sonrası ilk yapılarından birinin, dünyanın en eski tersanesinin içindeyiz." diye konuştu.

İstanbul'un gemicilik tarihinden örnekler veren İmamoğlu, “Buradaki üretimlerin sonucu ki; Şirketi Hayriye vapurlarıyla, geçmişte  18 milyonun üzerinde yolcu taşıma kapasitesine ulaşılmış. Bu rakam da gösteriyor ki İstanbul'da deniz taşımacılığı aslında hep önemli oldu diye konuştu. İstanbul Boğazı'nı “dünyanın en büyük nimetlerinden biri olarak niteleyen İmamoğlu, “Boğaz, İstanbul'umuza sadece doğal ve coğrafi güzellik katmadı, deniz ulaşımı ile de büyük değer kattı. Köprüler yapıldıktan sonra, 2000 yılına geldiğimizde dahi, şehir içi taşımacılıkta deniz ulaşımı hissedilir bir paya sahipti, yüzde 10'lar düzeyindeydi. Bugün ise oran yüzde 4'ler düzeyinde gibi çok düşük noktada. Bunun sonucu olarak da bugün, günlük ortalamada sadece 800 bin civarında hemşehrimiz deniz yolu ile ulaşımı tercih etmekte. 25 yıl bu alanda hiçbir ilerleme kat edilmediğini, aksine gerileme yaşandığını söylemek durumundayım. Şimdi biz kendimize, yeniden yüzde 10 düzeylerine çıkmayı hedef koyduk, ilerliyoruz şeklinde konuştu.

Şirket-i Hayriye vapurlarıyla geçmişte 18 milyonun üzerinde yolcu taşıma kapasitesine ulaşıldığını ifade eden İmamoğlu, İstanbul'da deniz taşımacılığının önemli olduğunu belirtti.

Boğaz'nın İstanbul'a doğal ve coğrafi güzelliğin yanı sıra deniz ulaşımı ile de büyük değer kattığını vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Toplu Taşıma Entegre Olmalı"

“Bir yanda dünyanın ilk metrolarından biri olan Karaköy Tüneli bu şehirde hayata geçecek; ama diğer yandan 16 milyona ulaşan nüfusa yetecek metro ağına hala ulaşamamış olacağız. Elbette bu noktaya gelinmesinde ihmaller ve yanlış yatırımların etkisi büyük. Ama en önemlisi, eğer araçlara değil de insana öncelik verilmiş olsaydı, toplu taşımada çok daha ileri bir seviyede olurduk" 

“Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım”

“Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım” diyen İmamoğlu, “Bir söz söyledim Meclis'te. 'Bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, 3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben, bana, hiçbir şekilde Kanal İstanbul'un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum' demiştim. Bu önemli. Bahsettiğimiz konu, İstanbul'u tümden değiştirecek başka bir yere taşıyacak bir konu. Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışması lazım. 2011 yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ben bir iş insanıyım, tahminlerim kuvvetlidir. 75 milyar olduğunu düşünmüyorum, çok daha fazladır bu yatırımlar. Ocak ayının ilk haftası ‘Kanal İstanbul Çalıştayı’ da yapacağız. İstanbul'a attığınız her adım iyi anılmalı. Ben, İstanbul'un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var” şeklinde konuştu.

Bu Siyasi Bir mesele Değildir"

“Tek başına 135 milyon metrekare tarım alanının yok oluşu bile gerekçedir” uyarısını yapan İmamoğlu, “Marmara'nın Karadeniz'e etkisi… 8 milyon kişinin bir adada yaşaması durumu… Neymiş? 8 tane 300-350 metre uzunluğunda köprü ile bağlantı kuruyorsunuz. Niçin? Deniliyor ki; gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve akaryakıt benzeri tehlikeli zehirli maddeleri taşıyan gemilerin Boğaz’dan geçişini engellemek. Gerekçeye bakar mısınız? Yüzde 90'ı geçersiz. İstanbul Boğaz'ından geçen gemi sayısı azalmakta. Bu sudan bahaneyle 10 bin yıllık coğrafyayı böyle bir şeyle paramparça etmenin, ÇED raporunu okumadan önümüze çıkıyorlar, 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın etrafında. Hani tankerler, gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakın hafriyat, odalara göre 2 milyar metreküp. Türkiye’de İstanbul’da Boğaz’daki gemi geçiş sayıları azalmakta. Tanker tehdidinden bahsediyor. Petrol boru hatlarının ne denli önemli yatırımlar yapıldığı ortada. Daha farklı yatırımlar da yapılabilir” dedi.

"Bilim ve aklın ikna etmediği hiçbir unsurun peşinden gitmem"

Kendisinin ancak bilim ve akıl ile ikna olacağını dile getiren İmamoğlu, "İmamoğlu, “Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim. Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın yatmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmeyeceğim. Bu bir siyasi mesele değildir. Bu biri istedi diye ya da istemedi diye yapılıp yapılmayacak bir şey değil. Bilim ve aklın ikna etmediği hiçbir unsurun peşinden gitmem, gitmeyeceğim. Milletimiz de gitmeyecek. Akla ve bilime riayet sizi doğru yoldan ayırmaz. Bu akıl işidir” dedi.

Editör: TE Bilişim