Türk şirketleri, 10 trilyon dolarlık pazar için Çin seferine çıktı

5 Kasım'da kapılarını açacak olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na Türkiye büyük bir bölümü gıda sektöründen olan 54 şirket ile katılacak. Fuar boyunca Türkiye standında çini ve ebru sanatından örnekler sergilenip Türk yemeklerinin tadımı yaptırılacak. Milli katılım organizasyonunu yapan İKMİB Bşkanı Adil Pelister, “Asya-Pasifik’te yerimizi alacağız ve Çin’in açıkladığı 10 trilyon dolarlık pazardan pay alacağız” dedi…
 
Geçen yıl Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ilki gerçekleştirilen dünyanın en büyük ithalat fuarı “Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)”, 5 yılda 10 trilyon dolarlık ithalat hedefiyle Shanghai’da kapılarını tekrar açacak. 5-10 Kasım günleri arasında düzenlenecek CIIE’ye 150 ülke ve bölgeden 3 binin üzerinde firmanın katılması bekleniyor.
 
Ticaret Bakanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinasyonu ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından ikinci defa milli katılım organizasyonu düzenlenen fuarda, 54 Türk firması yer alacak.

Fuarla ilgili beklenti ve hedefleri CRI Türk Türkiye’ye değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Geçen yıl 756 metrekarelik bir alan ile fuarda yer almıştık. Bu yıl 1680 metrekare civarında bir alanda stantlarımız olacak. Birliğimizin üstlendiği milli katılım organizasyonu ile 54 firmamız, fuarda yerini alacak. Bu yıl en fazla katılım gıda sektöründen oldu” dedi.
 
“Türkiye 10 trilyon dolarlık pazardan pay alacak”
 
Yeni iş birliği anlaşmalarının sağlanmasının hedeflendiğini söyleyen Adil Pelister, şunları kaydetti:
Her şeyden önce ülkemizi Çin’de en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Türk ihracatçısının imza attığı başarıları Çin pazarına göstermek diğer hedeflerimiz arasında. Çin Uluslararası İthalat Fuarı ile Çin’deki özel sektör ve kamu kurumları ile üreticiler bir araya gelme fırsatı yakalıyor. Bu yüzden, Çin tarafından geçen yıl duyurulan 10 trilyon dolarlık ithalat hedefi bu kapsamda büyük önem arz ediyor. Bizim beklentimiz, ülke firmalarımızın bir kısmını ve ürünlerini fuarda sergileyerek söz konusu ithalat hedefinden bir pay almak istiyoruz. Çin’den 21 milyar dolarlık ithalat yaparken, 3 milyar dolar civarı ihracat yapıyoruz. Fuardan elde ettiğimiz iş birlikleri bu ticari farkı kapatmak istiyoruz.
 
Ebru ve çini sanatı da tanıtılacak
 
Bu yıl fuarda, Türkiye’nin en iyi şekilde tanıtılması ve temsil edilmesi amacıyla tadım etkinlikleri, müzik dinletileri, ebru ve çini sanatı uygulamaları ve çay seremonileri gibi ilgi çekici aktiviteler yapılacak. Bu etkinliklerin turizm için bir fırsat oluşturacağına değinen Pelister, “Bu yıl özel olarak bir ülke standı da katılımcılara sergilenecek. 136 metrekarelik bu stantta kültürel ögelere yer verilmiş durumda. Kapadokya’dan esinlenerek bir balon maketi ve çok sayıda görsel ürünler sergilenecek. Bunların dışında götüreceğimiz bir Türk şef ile tadım etkinlikleri düzenlenecek. Bu tanıtımlarla Türkiye’nin yüksek turizm potansiyeline katkıda bulunmak adına çabalar ortaya koyulacak” açıklamasında bulundu.
 
“Türk ihracatçısı Asya-Pasifik’te yeniden pozisyon alacak”
Her yıl yaklaşık 2 trilyon dolarlık ithalat yapan Çin’in, CIIE gibi organizasyonlarla, Türk ihracatçısının Asya Pasifik Bölgesi’nde yeniden pozisyon alma şansı doğuracağının altını çizen Pelister sözlerine şöyle devam etti:
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nı, Kuşak Yol İnisiyatifinin bir parçası olarak düşünebiliriz. Çin’in ürettiği ürünlerin 10 günlük süre zarfında kara ve deniz taşımacılığı ile dünyaya dağıtıldıktan sonra, ülkenin ihtiyaç duyduğu ürünlerin geri dönüşte ithal edilmesi düşünülüyor. Yani, kazan-kazan ilkesi ile hareket edilerek, Kuşak Yol İnisiyatifi üzerinde ulaşım koridorlarına sahip ülkelerin Çin ile aktif ticaret yapması mümkün olacak.

Editör: TE Bilişim