Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’ye ulaştıracak Türk Akım projesinde şu ana kadar iki hatta toplamda 450 km uzunluğunda boru döşendiği bildirildi.

Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için enerji kaynağı oluşturacak Türk Akım projesinde son durum hakkında bilgi verildi. Projenin açık denizde boru hattından sorumlu üstlenici firma TurkStream’in yetkilileri İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya TürkAkım Sözcüsü Sander Van Rootselaar, Deniz kesimi Proje Müdürü Jay Chaudhuri, izinlerden Sorumlu Müdür Matteo Veronesi ve ÇED Proje Müdürü Arzu Firidin katıldı.

Toplantıda Türk Akım İletişim Yetkilisi Aslı Esen projeye dair açıklamalarda bulundu. Esen, bugün itibariyle projede toplamda 450 km’lik boru hattının döşendiğini bildirdi. İki hat olarak planlanana projede bir hattın uzunluğu 930 km olacak.

Bilindiği üzere Türk Akım Açık Deniz Boru Hattı Rusya’nın Anapa bölgesinden başlayıp Karadeniz boyunca denizin altından 930 km ilerletilerek Türkiye’de Kıyıköy’e ulaşacak. İki hat olarak planlanan projede yılda ortalama 31,5 milyar metreküp doğalgaz taşınması öngörülüyor. Projede 81 cm çapında oluşturulan borular 2 km’yi aşan derinliklere döşeniyor. Günde 3 ile 5 km arasında boru döşeme hızıyla ilerlenen projenin 2019 sonuna doğru ilk taşımayı yapması planlanıyor. Toplantı da ayrıca boru hattı ve alım tesislerinin ömrünün asgari olarak 50 yıl olduğu aktarıldı.

"Kıyıköy’ün kalkınması için çalışıyoruz"

Türk Akım projesinin Türkiye tarafındaki alım yeri olan Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesini de kalkındırması için çalıştıklarını aktaran Türk Akım İletişim Yetkilisi Aslı Esen, "Kıyıköy için yatırım programı uygulamaya alındı. Geçim kaynakları ve turizm potansiyelinin artırılmasına katkı saplamak istiyoruz. Bu konuda yerel halk ile de görüşülüp onların istekleri alınıyor. Yerel yatırım programına bu sene küçük projelerle başladık. Önümüzdeki sene daha da hızlanacak" dedi.

Paylaşılan bilgilere göre, açık denizdeki iki hat, Karadeniz boyunca deniz tabanında ilerleyecek. Türkiye kara çıkışına yaklaşık iki kilometre kala deniz tabanının altına gömülmeye başlayacak. Kıyıköy limanı inşaat sırasında ve boru hattı işletime girdikten sonra kullanıma açık kalacak.
Kaynak: iha