Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Turizm Barometresi’ne göre, uluslararası alanda gerçekleştirilen toplam turizm harcamalarının yüzde 20’si Çinli turistlere ait. Çin anakarasına bağlı Hong Kong’un harcamaları da dikkate alındığında bu pay yüzde 22.8’e ulaşıyor.

TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) yönetiminin UNWTO Turizm Barometresinden derlediği bilgiler, Çin’in dünya turizminin önemli bir kaynak pazarı haline geldiğini ortaya koyuyor. Çin, 2016 yılında uluslararası turizm pazarına 135 milyon vatandaşını turist olarak gönderdi. Bu turistlerin gerçekleştirdiği 261 milyar dolarlık harcamalar, Çin’i dünyada en fazla turizm harcamaları yapan ilk 10 ülke listesinde birinci sıraya taşıdı.

Turizm hareketleri Asya-Pasifik’e kaydı

Çin’in birinci olduğu dünyada en fazla turizm harcamaları yapan ilk 10 ülke listesine bakıldığında 121 milyar dolarlık harcamayla ABD’nin ikinci sırada olduğunu görülüyor. Listenin ilk beşini oluşturan diğer ülkelerin listedeki yeri ve harcamaları ise üçüncü Almanya 81 milyar dolar, dördüncü İngiltere 63 milyar dolar, beşinci Fransa 40 milyar dolar şeklinde belirlendi.

UNWTO’nun Turizm Barometresi, dünyada turizm hareketlerinin Asya-Pasifik bölgesine kaydığına işaret ediyor. Nitekim dünyada en fazla turizm harcaması yapan Çin’in yanı sıra, ilk 10 ülke listesine bakıldığında, Asya-Pasifik bölgesinden başka ülkelerin de girdiğini görülüyor. Buna göre bu ülkeler ve harcamaları ise şöyle belirleniyor:

Güney Kore Cumhuriyeti 27 milyar dolar,

Avustralya 27 milyar dolar

Çin ana karasına bağlı Hong Kong 24 milyar dolar.

En büyük 50 kaynak pazar konumundaki bazı ülkeler ve 2016 yılındaki artışlar ise şöyle kaydedildi:

Vietnam yüzde 28,

Arjantin yüzde 26,

Mısır yüzde 19,

İspanya yüzde 17,

Hindistan yüzde 16,

İsrail ve Ukrayna yüzde 22,

Katar ve Tayland da yüzde 11.
Kaynak: iha