Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank ile “İhracatçı Birlikleri Kaynaklarının Eximbank’a aktarılmasına ilişkin imzalanan protokolle yazılı basın açıklaması yaptı. 2018 yılında yaşanan kur saldırılarına karşı uygulanmaya başlanan yeni ekonomi programı ve yatırım ile ihracatta sağlanan teşviklerin normalleşmeye yol açtığını belirten Gülle, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bizler de; ihracatımızın, ihracatçımızın bankası olan Eximbank ile 17 Ağustos 2018’de Sayın bakanımız Ruhsar Pekcan’ın teşrifleri ile bir protokol imzaladık. Bu protokolle, TİM ve İhracatçı Birliklerimizin yedek akçelerinin, Eximbank’a tahsis edilmesi yönünde bir karar aldık. Nihayet, geçen 1 yıla yakın sürede sürecin teknik ve hukuki alt yapısı Bakanlığımızın da destekleri ile tamamlandı. Bu protokolün hayata geçirilmesi adına, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresinin 100. Yılının kutlandığı Sivas’ta, tarihi kongre binasında, kaynak aktarım imza törenimizi gerçekleştirdik” diye belirtti.

İhracatçıların finansmana erişiminde bir üst seviye

Eximbank’ın söz konusu kaynak aktarımıyla, ihracatçıların finansmana erişimde bir seviye daha atlamış olacağını aktaran Gülle, açıklaması şöyle devam ediyor: “Yükselen rekabet koşulları, ihracatçılarımızın hedef pazarlarında, proaktif bir strateji izleyerek, pazar ve ürün yoğunlaşmasını azalmalarını gerektiriyor. Hedef pazarlarımız, müşteri profilimiz ve ihracat maliyetlerimiz farklılaştıkça, biz ihracatçıların, sadece operasyona ve yeni ürün geliştirmeye odaklanması hayati önem taşıyor. Bu yüzden finansmana erişiminin kolaylığı İhracatçıların operasyon ve üretim kabiliyetini öncelikli olarak etkiliyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana şunu söyledik: İhracatçının tek derdi üretmek ve pazarlamak olmalı. İşine giderken parayı değil, yenilikçi ürün üretmeyi düşünmeli, yeni hedef pazarlara nasıl gireceğini düşünmeli.

‘Bu hak tüm ihracatçılarımızındır’

Bugün fiili hale gelecek olan yedek akçelerimizin aktarılması projesi bu anlamda ihracatçılarımız için çok önemli bir fırsat. TİM olarak Eximbank yönetiminde bulunmamız, ihracatçılarımıza Eximbank vasıtası ile sağlanan hizmetlerin çok daha etkili olabilmesi için bizlere de söz hakkı tanıyor. Bu imkan, bu hak tüm ihracatçılarımızındır. Bugün aktarılan yedek akçeler de ihracatçılarımızın alın terlerinden oluşan birikimlerdir. Yani, TİM ve Birlikler olarak ihracatçılarımızdan aldığımızı onlara aktarmaya devam ediyoruz.

‘Atılan imza ile çok önemli bir hizmet getirdik’

Bugüne kadar ihracatçılarımıza eğitimden pazarlamaya hedef ülke çalışmalarından strateji oluşturmaya inovasyondan markalaşmaya birçok konuda teknik destek verdik, yol gösterdik. Bugün attığımız imza ile finansman konusunda bugüne kadar yaptığımız çalışmalara bizzat finansmanın kendisini firmalarımıza sunmak gibi çok önemli bir hizmeti de eklemiş olduk. Bu gurur hepimizin, tüm ihracatçılarımızın. Bu projeye başından itibaren destek veren Ticaret Bakanımız Sn. Ruhsar Pekcan’a, Eximbank’ımızın Genel Müdürü Sayın Enis Gültekin’e kıymetli destekleri için tüm banka çalışanları adına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim