Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin girişimci fonlarına destek ve teşvik veren dünyadaki en cömert ülkelerden biri olduğunu söyledi. Hazine olarak girişim sermayesi fonlarına 500 milyon lira ayırdıklarını aktaran Şimşek, sürecin sonunda bu fonların hacim olarak 2 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti.

Avrupa Yatırım Fonu, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek amacıyla kurulan 'Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu' hayata geçti. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu Tanıtım Toplantısı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla gerçekleşti. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen programda konuşan Şimşek, girişimcileri destekleyen girişimci fonlarına destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa yatırım fonuyla çok önemli bir birliktelik sağlandığının altını çizen Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii hazine, KOSGEB, TSKB bu işin içinde. Bir çok bileşen var burada. Önemli olan şey şu, biz güç birliğine gidiyoruz. Hepimiz bir miktar kaynak koyuyoruz. 200 milyon Euro şimdi. Bunu 300 milyon Euro'ya çıkarmayı düşünüyorlar. İnşallah bu da olur. Biz hazine olarak bu konuya 500 milyon lira kaynak ayırdık. İnanıyoruz ki bu sürecin sonucunda girişim sermayesi fonları yani rahat bir şekilde hacim olarak yatırımlar 2 milyar dolara varır çok rahat bir şekilde. Dolayısıyla heyecanlı bir dönemin başındayız."

"Şimdi biz hakikaten dünyada bu alanlarda teşvik noktasında en cömert ülkelerin başında geliyoruz." diyen Başbakan Yardımcısı, teşviklerin tek başına yeterli olamayacağını vurguladı. Bu ekosistemin tüm bileşenlerinin iyi çalışması gerektiğini kaydeden Mehmet Şimşek, "Ekosistem iyi işlerse o zaman büyümenin ve inovasyonun önü açılır. O zaman erken aşama, teknoloji ve inavasyon odaklı firmalara daha güçlü destek verme imkanımız olur. Onların da yaşam ve başarı şansı oldukça yükselir." değerlendirmelerinde bulundu.

TÜRKİYE BÜYÜME VE İNAVASYON FONU'NA 60 MİLYON EURO

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki fonların mevcut durumunu dünyadan örnekler de vererek şu cümlelerle özetledi:

"Aslında bir anlamda elimiz taşın altına koyuyoruz. Hazine olarak bugün bu fona, Türkiye Büyüme İnevasyon Fonu'na diğer paydaşlarımızla birlikte biz 60 milyon Euro koyuyoruz. Bu çok önemli bir başlangıç ve ben inanıyorum ki bunlarla sınırla kalmayacak. Bunlar ufak rakamlar. Yanlış hatırlamıyorsam Amerika başta olmak üzere dünyada bu girişim sermayesi fonalrı geçen 2014 yılında 87 milyar dolar civarı bir şeydi.Şimdi muhtemelen bu bir miktar daha artmış olabilir. Muhtemelen 100 milyar dolarlık aslında bir birikimden bahsediyoruz.Doalyısıyla biz epey erken aşamadayız. İnşallah başlangıçta 2 milyar dolarlık yatırım hacmine ulaşırız. Daha sonra da bu çok daha hızlı bir şekilde gelişir."

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu İstanbul Risk Sermayesi Girişimi’nin (iVCi) devamı niteliğinde Türkiye’nin yeni nesil fonların fonu olma niteliğini taşıyor. 2007’de kurulan İstanbul Risk Sermayesi Girişimi içlerinde Türkiye’nin en başarılı fonlarının da bulunduğu 10 fona yatırımını tamamladı. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu da güçlü bir inovasyon odağına sahip şekilde sermaye fonlarını desteklerken, erken dönem yatırımlara güç katmaya devam edecek. Fonun danışmanlığını ise Avrupa Yatırım Fonu yapacak.

Cihan
Kaynak: cha