Salih Zeki Çakır'dan TOGİF Vakfı Önerisi

Önceki gün Türkiye Denizcilik Federasyonu 4.Olağan Genel Kurulu  (25 Mart 2017) Kozyatağı Hilton Otel'de yapıldı.Genel Kurulda bir konuşma yapan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır okul gemisi ile ilgili önerilerini dile getirdi. Bakanlığın bir çok defalar gündeme getirdiği ve sözünü verdiği okul gemisi ile ilgili bir proje ürettiklerini anlatan Çakır bunu tartışmaya açmak istediğini belirtti.

Salih Zeki Çakır şunları söyledi:

"Denizciliğin kendine has bir terminolojisi var. Onu kullandığımızda bakanlığımız dışında muhataplarımız ülkenin genelinde anlaşılamayabiliyoruz. Terminolojimizde de bir yeknesaklık sağlamalıyız düşüncesindeyim.Denizcilikte iş üreten ve çalışanlar gemi adamlarının problemleri ortak. Bu problemlerin çözümlenmesi için de birlikte hareket edilmelidir.Genelin ve ülkenin menfaatine olan projelerde birlikte hareket etmek destek olmak denizciliğimizin geleceği açısından önemlidir.

Biz 7 Mart'ta KOSDER olarak yaptığımız çalıştayda ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan istihdam sorununu masaya yatırdık.Denizciliğimiz diğer iş kollarına göre en verimli istihdam alanı. Ülkemizde denizcilik okulu olarak belkide yeterinden fazla arz girdisi mevcut. Bunların, Türk Ticaret Filosundaki sınırlı istihdamda kendilerine yer edinmesi gerçekçi olmak gerekirse zor.Buna çözüm bulmamız gerekir.Bu istihdama iş oluşturmak lazım. Yabancı sahipli gemilere şirketlere yönelik çalışacak işgücü için şu ana kadar tecrübe ettiğimiz eğitim seviyemizin çok daha üstüne çıkılması gerekir. Hem mevcudun eğitimini gözden geçirmek, hem de genç potansiyel iş gücünün daha iyiye götürülmesi için yeni çalışmalara projelere ihtiyaç var. Bunlardan olmazsa olmazı da hep bahsettiğim, yeni bir çalışma başlattığımız ve TÜRDEF ile diğer denizcilik paydaşlarının destekleyeceklerine inandığım Türk Okul Gemisi ve gemilerinin bir an önce hizmete sokulması.Mevcutlar var kabul ediyoruz. Kısmı ihtiyacı görür. Fakat bütününe baktığımızda Türk Denizciliğinin uluslararası donanım ve çağdaş özelliklere haiz modern bir eğitim gemisine hatta gemilerine ihticacı olduğu açıktır. Eğitimin kalitesinin artırılmasının en önemli gereklerinden bir tanesi olacaktır eğitim gemisi. Bununla ilgili idaremizden sektöre müjde gibi sözler var; "İdare olarak denizciliğe bir okul gemisi kazandırabiliriz,"

Fakat gemi sahibi olmaktan önce en zor iş mevcut gemiyi işletmek. Okul gemisinin işletilmesi de ciddi bir maliyet. Bakanlığımız bütün toplantılarda gündeme getiriyor. Sektörden buna henüz hiç bir öneri geldiğini görmedik. Oysa bu denizciliğimiz lehine önemli bir teşvik. Hepimiz biliyoruz gerçek denizcilik denizde öğrenilir. İyi bir okul gemisi yetişen denizcileri uluslararası alana taşır. Bu anlamda bir ay kadar önce sayın dernekolarak ziyaret ettiğimizde bakanımıza bu işe talip olacağımızı söyledik. Bize projenizi bize bir dosyayla sunun biz de çalışmaları başlatalım dendi.Bize verilen bir ay sürenin sonunda projemizi kendilerine sunduk. Önerimiz sektörde tartışılsın diye söylüyorum. Daha iyi fikri olanlar bizimle paylaşırsa memnun olurum.

Önerimiz şöyle: Kalkınma Bakanlığı marifetiyle oluşturulacak dünya örnekleriyle bir gemi dizaynı ihale edilecek ve bunu işletmeyi birileri üstlenecek. Bu nasıl bir yapı olabilir en karlı ne olabilir diye düşündük, şirket olabilir diye düşündük sonra bunun dezavantajları gündeme geldi. En iyisinin bir vakıf marifetiyle işletilmesinin olduğu kanaatine vardık. Önerimiz bir Türk Okul Gemisi İşletme Vakfı. Kısa adı TOGİF olan bir vakıf kurmak ve bütün sektör paydaşlarının mütevelli olabaileceği şeffaf bir yapıyla geniş katılımlı bir vakfı, modelini idaremize inandırarak bu okul gemisinin hayata geçirilmesinin önünü açmak. 

Editör: TE Bilişim