Merkez Bankası, toplam reeskont kredisi limitinin 30 milyar dolara yükseltildiğini, kullanım ve geri ödeme koşullarında da değişikliğe gidildiğini açıkladı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, reeskont kredilerinin miktarını 30 milyar dolara çıkarılma kararı alındığını ay başında açıklamıştı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, "Toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar dolara yükseltilmiş, bu limitin 20 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank, 10 milyar ABD dolarlık bölümü diğer bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilere tahsis edilmiştir. Toplam limitin 5 milyar dolar karşılığının TL reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirilmiştir" denildi.

Reeskont kredileri ihracatçıların finansmanının yanı sıra TCMB'nin son yıllarda belirgin azalan rezervlerine ise artış yönünde katkıda bulunan en önemli kalemlerden. Reeskont kredilerinin bu yıl TCMB rezervlerine 21 milyar dolar artırıcı yönde katkı vermesi bekleniyor.

Yapılan değişikliklerle 1 Ekim'den itibaren ilgili reeskont kredileri son üç yıldaki ya da son yıldaki ihracat tutarı ithalat tutarından en az yüzde 10 fazla olan net ihracatçı firmalara kullandırılacak.

Azami vade 180 güne düşürüldü

Krediler yine 1 Ekim itibarıyla yalnızca belirlenen TL cinsi harcama alanlarında kullanılabilecek. Geri ödemeler ise sadece ihracat bedelleriyle yapılacak.

Kredilerin 240 gün olarak uygulanan azami vadesi 180 güne düşürülürken yeni pazarlara yapılan ihracat, yüksek teknolojili ürün ihracatı ve döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı amacıyla kullanılan kredilerin azami vadesi ise 360 gün olarak korundu.

TCMB açıklamasına göre aracı bankaların kredilere uygulayabileceği azami komisyon oranı 100 baz puan olarak belirlendi. Firmalar TCMB'ye ilave ihracat bedeli satış taahhüdünde bulunması halinde kullanılan krediye uygulanacak faiz oranında indirim de yapılacak. 

Editör: TE Bilişim