Vietnam'a gitti, ardından dünya devini de götürdü

Koç Holding’in küresel pazardaki en önemli markası Beko. Özellikle rahmetli Mustafa Koç’un girişimleriyle çıktığı bu yolda dünyanın birçok farklı coğrafyasında yeni atılımlara gidildi, yeni pazarlara ulaşıldı. Güney Afrika merkezli Defy ile Sahra Altı Afrika pazarına ulaşıldı. Romanya’daki üretim onun döneminde genişlemeye başladı. Hindistan’da Tata ile tesis kuruldu, Avrupa’nın en önemli futbol kulüplerinden Barcelona ile sponsorluk Mustafa Koç ile hayata geçti. Gelecek ay Mustafa Koç’un aramızdan ayrılışının 4’üncü yılı. Şu anda Ömer Koç’un yönettiği holding, Mustafa Koç’un attığı adımlarla sürdürülebilir halde hem yoluna hem de büyümeye devam ediyor.

Bana en ilginç gelen yurt dışı açılımlarından biri Tayland’daki üretim tesisi olmuştu. 2014’te Tayland’da fabrika kurulacağı açıklanmış, ertesi yıl ocak ayında da temeli atılmıştı. Son 10 yılda sadece Avrupa’nın değil, dünyanın da en hızlı büyüyen beyaz eşya markalarından Beko’nun Tayland tesisi 263 bin metrekare alan üzerine kurulmuş, 2016’ya gelmeden yine Mustafa Koç’un döneminde üretime geçmişti. Beko marka ürünlerini ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) pazarındaki tüketicilere sunmak için açılan fabrika, 100 milyon dolara mal olmuş, aralarında Filipinler, Vietnam, Malezya, Singapur, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da bulunduğu 10 ülkeye 310 milyon dolarlık ihracat yapma hedefi konulmuştu. Koç Holding’in bu yatırımla hedeflediği ciro ise 500 milyon dolardı. Muhtemelen bu hedefe ulaşılmış belki de aşılmıştır. Ancak benim ilgimi çeken Koç’un bu adımının başkalarını da cezbetmesi.
Daha önce görüştüğüm iş dünyasından birçok kişi, Afrika’nın güneyine Koç’un satın almasıyla girdiğini, Hindistan’ı Koç’un yatırımıyla keşfettiğini söylüyor. Yurt dışına açılmak için fırsat bekleyenlerin Koç’un adımlarını takip ettikleri, Koç’un yatırımlarına güvenerek kendileri için cesaret topladıkları rahatlıkla söylenebilir.

Şimdilerde sadece Türk iş adamları değil, küresel oyuncular da Koç’u takip ediyor. Bunlardan biri de deniz taşımacılığında dünyanın en büyüklerinden biri olan Danimarkalı Maersk.

11 BİN METREKARELİK DEPO KURDU

80 bin çalışana sahip Maersk, Güneydoğu Asya’da önemli bir yatırım kararı aldı. Vietnam’ın kuzey tarafındaki pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için bach Nihh kentinde yeni bir lojistik merkezi kurdu. Mapletree Logistics Park tarafından inşa edilen depo, 11 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek.

Başkent Hanoi’ye 25, ülkenin dünyaya açılan kapısı olan Hai Phong limanına ise 120 kilometre uzaklıktaki depo alanının açılışına ise Vietnam'ın Danimarka Büyükelçisi Kim Hojlund Christensen, Maersk üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Beko’nun ülkedeki iştiraki Vietbeko Tedarik Zinciri Başkanı Quang Le’de katıldı.

YÜZDE 40’I BEKO’YA AİT

Açılışa Beko’nun yerel yöneticisinin katılım göstermesinin altında, markanın bölgesel büyümesi yatıyor. Zira yeni deponun yaklaşık yüzde 40'ı Beko’ya tahsis edilmiş durumda.

Geçtiğimiz beş yıl boyunca Vietnam, diğer Asya ülkelerine kıyasla en hızlı büyüyen ülke olarak öne çıktı. 2018 yılında, ülkenin Asya'daki en büyük 8’inci ihracat- ithalat ülkesi haline gelen Vietnam, 2023’e kadar 4’üncü sıraya yükselmeyi hedefliyor. Koç Holding, Tayland yatırımıyla hedeflediği Vietnam’da da büyümesini sürdürüyor. Gittiği yerlere sadece Türk firmalarını değil, dünya devlerini de götürüyor.

Kerim Ülker/Dünya

Editör: TE Bilişim