Türkiye’den Japonya’ya gıda ürünleri ihracatının artması amacıyla Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarına 36 katılımcı ile çıkarma yaptıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “2016 yılında Japonya’ya olan ihracatımız 325 milyon dolardan 350 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ihracatı ise yüzde 8’lik artışla 148,5 milyon dolardan 160 milyon dolara çıktı" dedi.

Türk gıda ihracatçıları, Japonya’ya ihracatlarını artırmak için 7-10 Mart tarihlerinde Japonya’nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex Japan 2017-42. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na 36 katılımcı ile çıkarma yaptı. Fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu EİB üstlendi. Gıda tüketiminin büyük bölümünü ithalatla karşılayan ve yıllık gıda ithalatı 80 milyar dolara ulaşan Japonya’ya Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının artması amacıyla Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarına 20. kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Türk gıda ihracatçıları açısından başarılı ve verimli bir fuarı geride bıraktıklarını, iki ülke arasındaki dostluğa bağlı olarak Japonya’da Türklere ve Türk ürünlerine ilginin her geçen gün artmasından mutlu olduklarını kaydetti. Türkiye’nin 2016 yılı ihracatında genelde cüzi bir düşüş yaşandığına işaret eden Tarakçıoğlu, “2016 yılında Japonya’ya olan ihracatımız ise 325 milyon dolardan 350 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ihracatı ise yüzde 8’lik artışla 148,5 milyon dolardan 160 milyon dolara çıktı” diye konuştu.

Gıda ürünlerinin yüzde 35’i Egeli ihracatçılardan

“Japonya, 130 milyon nüfuslu, besinsel değeri yüksek, kaliteli gıda ürünleri tüketim alışkanlığına sahip bir ülke. Türk gıda sektörü için hedef pazarlardan bir tanesi. Foodex Japan Fuarı, Türk gıda ihracatçılarının hedefine ulaşmasında çok önemli” diyen Tarakçıoğlu, şöyle devam etti: “Üstelik organik ürün potansiyelimiz ve Japon halkının alım gücü dikkate alındığında Japonya önemli bir pazar. Japonya’ya gıda ürünleri ihracatımızın artışında Ege İhracatçı Birlikleri olarak yaptığımız organizasyonların payı büyük. EİB’nin Japonya gıda ihracatı 2016 yılında yüzde 10’luk bir artışla 53 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin Japonya’ya gerçekleştirdiği gıda ürünleri ihracatının yüzde 35’ini Egeli ihracatçılar gerçekleştirdi.”

Resepsiyon düzenlendi

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2016 yılında dört yıl sürecek Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk Malı İmajınınn Yerleştirilmesi hakkındaki Tebliğ kapsamında devlet tarafından da desteklenen Turquality projesini hayata geçirdikleri bilgisini veren EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Tarakçıoğlu, "Foodex Japan Fuarı ile eş zamanlı olarak Turquality Projesi’nin ikinci yılı kapsamında Japon kamu temsilcileri, ithalatçı firmalar, basın mensupları, blogerlar ve fuar katılımcısı firma yetkililerinin, katılımıyla 8 Mart Çarşamba günü saat 19.00-21.00 saatleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği rezidansında bir resepsiyon düzenledik" diye konuştu.

Şefler lezzet yolculuğuna çıkardı

Yaklaşık 220 kişinin katıldığı resepsiyonda, ünlü Japon şef Masayuki Okuda ve ünlü Türk şef İbrahim Önen, Türk gıda ürünlerinden Japon damak tadına uygun hazırladıkları menülerle Japon konukları lezzet yolculuğuna çıkardı. Uzak Doğu’nun en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan Fuarı’na bu yıl, 79 ülke ve bölgeden yaklaşık 3 bin 250 firma katıldı. Fuarda Türkiye 720 metrekarelik stant ile yer alırken, Türkiye’den EIB milli katılımı ile 36, bireysel olarak 6 firma ve Tanıtım Grubu olmak üzere toplam 42 firma iştirak etti. Dört gün boyunca süren fuarı 76 binin üzerinde kişi ziyaret etti.

"Hassasiyet gösterilmesi gereken bir pazar"

Foodex Japan Fuarı’nda 720 metrekarelik Türkiye standında aralarında Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu, Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu ve Zeytin Zeytinyağı Tanıtım Grubunun da yer aldığı 36 Türk firma/kuruluşu fuara iştirak etti. Zeytinyağı, makarna, bulgur, bakliyat, kuru meyve, dondurulmuş meyve ve sebze, şekerli mamuller, meyve suyu, çerez, balık, helva, reçel, lokum gibi ürünleri sergiledi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, Japonya’nın doğal ürünlere ilgisinden bahsederek Türklerle Japonların dostluğunun çok geçmiş yıllara dayandığını, Türklere karşı müthiş sevgileri olduğunu, kültürel bağlarla ikili ilişkilerin daha da artacağının beklendiğini dile getirdi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ise, kuru meyve sektörü açısından en önemli pazarlardan birisi olan Japonya’da daha da iyi bir yer edinmek adına çalıştıklarına, bu ülkede sıkı denetim yapıldığını, ihracatçılarımızın hassasiyet göstermeleri gereken bir pazar olduğunu vurguladı.

Trend alanında tadım yaptırıldı

Bu sene Türkiye standı yanında 42 metrekarelik bir trend alanı kurduklarını ifade eden Celep, “Bu alanda bir Japon aşçı tarafından Türk gıda ürünleri ile Japon damak tadına uygun yeni menülerle pişirim ve tadım aktivitesi yaptık. Japon aşçıya Türk aşçılarımız eşlik etti. Japon sunucu tarafından ürünler ve tarifler ile ilgili mikrofon ile sunum yapıldı. Kuru meyve, zeytinyağı, şekerli mamuller, makarna, bulgur, un, baharat gibi gıda ürünlerimizin yer aldığı tarifler ziyaretçilere ikram edildi. Ayrıca ünlü Japon şef Masayuki Okuda’nın 9 Mart’ta da Türk gıda ürünleri ile hazırlanan Japon damak tadına uygun tariflerin olduğu bir yemek kitabı imza töreni düzenlendi” diyerek sözlerini tamamladı.

İşbirlikleri hakkında görüşüldü

Türkiye standını, Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Ticaret Müşavirimiz Süleyman Mete Özbalaban ziyaret ederek katılımcı firmalara pazar hakkında bilgi verdi. Ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri’nin yönetim kurulu başkanlarından oluşan heyet, Japon Perakendeciler Birliği ve Yeni Süpermarket Birliği ile çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek işbirlikleri hakkında görüşmelerde bulundu.

Kaynak: iha