Ekonomi Bakanlığı, ihracat ve ithalatta ikinci çeyreğe ilişkin beklenti endekslerini yayımladı. Her iki endekste artarken, ihracattaki artış beklentisi dikkat çekti.

İhracat Beklenti Endeksi, 2017 yılının 2. çeyreğinde, yılın ilk çeyreğine göre 15,9 puan arttı. 2017 yılının ilk çeyreğinde 109 olan Endeks, 2. çeyreğinde 124,9 seviyesinde gerçekleşti.

İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin sorunun endeksi azalış yönünde etkilediği, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi, gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi ve ihracat siparişi beklentisine ilişkin soruların ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlenmektedir.

Bununla birlikte, endekse dahil edilen tüm soruların yayılma endekslerinin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiği görüldü. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2017 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre de 13,2 puan arttı.

İthalat beklentisi de artış kaydetti

İthalat Beklenti Endeksi, 2017 yılının 2. çeyreğinde, ilk çeyreğe göre 1,7 puan arttı. İlk çeyrekte 110,3 olan endeks, 2. çeyrekte 112,0 seviyesinde gerçekleşti.

İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun endeksi azalış yönünde etkilediği; gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği bildirildi.

Diğer taraftan, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan soruların tamamına ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2017 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,9 puan yükseldi.

Editör: TE Bilişim