Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, geçen günlerde Ünye ilçesinde özel bir firmanın hibe ettiği 8 adet fındık toplama ve 8 adet fındık süpürme makinesinin sektöre yeni bir dönem kazandıracağını söyledi.

Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada, Ordu’nun tarım alanlarının yüzde 89’unda fındık yetiştiriciliği yapıldığını, bu nedenle fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya, maliyetleri düşürmeye yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Fındıkta en önemli maliyetlerden birisinin işçilik maliyeti olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Hibe edilen bu makineler ile işçilik maliyetleri düşecek, ayrıca fındığımızı zamanında hasat etmiş olacağız. Böylece, randıman da artarak, üreticimiz daha fazla kazanmış olacak” dedi.

Bu makinelerin ilk etapta yeni fındık tarımında örnek çiftçi olarak belirlenen üreticilerin bahçesinde kullanılacağını ifade eden Yılmaz, “Bu makine fındıkta makineli tarım açısından önemli bir çığır açacaktır. İl genelindeki üreticilerimize örnek teşkil edecektir” diye konuştu.

İşçilik maliyeti düşecek

Yılmaz, makinenin fındık hasadında büyük yararlar sağlayacağını da vurgulayarak, “Fındık toplama ve fındık süpürme makinelerinin birçok faydası bulunuyor. Öncelikle işçilik maliyeti yüzde 30’lara kadar düşecek. Fındık silkelenerek yerden toplanacağı için olgunlaşması beklenecek, böylelikle hem randıman hem de kalite artacak. Özellikle erken toplama sonucu meydana gelen aflatoksin oluşumu önlenmiş olacak. Daldan toplama sırasında dalların birbirine çarpması ve sürtünme nedeniyle bir sonraki yılın fındık meyve gözlerinde meydana gelen zarar engellenmiş olacak” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha