Borsalarda koronavirüs paniği sürüyor

Dünya borsalarında koronavirüs satışları devam ederken; Fed ve ECB'den piyasaları rahatlatmak adına dev destek paketleri geldi. Yurt içinde dolar/TL kuru, sanayi üretiminin izleneceği güne 6,31 seviyesinden başladı.

Borsalarda koronavirüs paniği sürüyor

Küresel anlamda tamamıyla koronavirüse bağlı gelişmelerin fiyatlandığı piyasalarda sert satışlar devam ediyor. ABD borsaları hafta boyunca olduğu gibi dün de ciddi düşüşler yaşandı. ABD borsaları yüzde 10'u aşan kayıplar görüldü. Benzer satışlar Asya piyasalarında da yaşanıyor. Tayland, Endonezya, Hindistan ve Güney Kore borsalarındaki sert düşüşler sonrası bu borsalarda işlemler geçici olarak durduruldu. Fed'in açıkladığı 1,5 trilyon dolarlık likidite operasyonu etkisiyle ABD vadelileri sabah saatlerinde artıda seyrediyor.

Yurt içi piyasalar da en önemli gündem koronavirüs ve salgına karşı alınan önlemlerin fiyatlar üzerindeki yansıması olacak. Bu gelişmeler ışığında dolar/TL kuru güne 6,31 seviyesinden başladı.

Yurt içinde gözler sanayi üretimi verisinde

Türkiye'nin ekonomik ajandasında bugün sanayi üretimi verileri, TCMB beklenti anketi sonuçları ile ciro endeksleri ve perakende satış verileri de açıklanacak.

TÜİK tarafından saat 10.00'da açıklanacak olan sanayi üretimine ilişkin ekonomistlerin 2020 yılı ocak ayı arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 8,2, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 8,5 artış yönünde oluştu.

Borsada volatiliteyi düşürecek hamle

Borsa İstanbul yönetimi, pay piyasalarında aşırı oynaklık ve fiyatlardaki sert hareketleri sınırlamak adına aldığı tedbirler bugünden itibaren uygulanacak. Yeni düzenlemeyle Pay Piyasasında, içinde bulunduğu pazar ve gruba göre yüzde 20 ya da yüzde 15 olan gün içi fiyat marjı, tüm gruplarda yüzde 10'a düşürüldü. Mevcut uygulamada yüzde 10 ve yüzde 7,5 olan "devre kesici tetikleme oranı" ise tüm gruplarda yüzde 5'e indirildi.

Hisse senedinin içinde bulunduğu gruba göre 5, 15 ya da 25 dakika olan "devre kesici sonrası emir toplama süresi" ise tüm gruplarda 30 dakikaya çıkarıldı. VİOP'ta fiyat marjları ise endeks vadeli işlem sözleşmelerinde yüzde 15'ten yüzde 10'a, pay vadeli işlem sözleşmelerinde yüzde 20'den 10'a düşürüldü.

Wall Street'te tarihi düşüş

Wall Street'te Dow Jones Sanayi Endeksi dünü yüzde 9,99 düşüşle 21.200,62 puana geriledi. Bu, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin 1987 yılında yaşanan ve "Kara Pazartesi" olarak adlandırılan çöküşten bu yana yaşadığı en büyük düşüş oldu.

Fed'den 1,5 trilyon dolarlık operasyon

New York Fed, finansal piyasalarda likidite sıkışıklığı yaşanmaması için yeni bir adım daha attı. Dün açtığı 3 ay vadeli repo ihalesi ile piyasaya 500 milyar dolar veren New York Fed, bugün de 500 milyar dolar büyüklüğünde 3 ay vadeli ve yine 500 milyar dolar büyüklüğünde 1 ay vadeli repo operasyonları yapacak.

Bitcoin bir günde yarıya indi

Global hisse senedi piyasalarındaki sert satış dalgası kriptoparaları da vurdu, Bitcoin'in değeri bir günde yaklaşık yüzde 48 geriledi.

Editör: TE Bilişim