Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz’den ilk üç ayda yüzde 21,15 artışla 406 milyon 418 bin 909 dolarlık ihracatın gerçekleştiğini söyledi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz’in ilk üç aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Batı Akdeniz ihracatında artışın sürdüğünü belirten Satıcı, “Bölgemizden 1 Ocak-31 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ihracattaki artış oranı yüzde 21,15’e çıktı. Son 3 ayda Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 406 milyon 418 bin 909 dolar ihracat gerçekleştirildi. Sadece Mart ayında ise bölgemizden 149 milyon 64 bin 847 dolar ihracat gerçekleştirildi ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 artış sağlandı. Bölgemizden gerçekleşen ihracatın bu şekilde devam etmesi halinde 2014 yılında yakalanan 1,6 milyar dolar ihracat rakamının aşılması bekleniyor” dedi.

Çin’e ihracat yükselişi devam ediyor

Bölge ihracatının sektörel dağılımını da açıklayan Satıcı, "Yaş meyve sebze ile madencilik sektörünün bölge ihracatının lokomotifi olma özelliğini devam ettirdi. Yaş meyve sebze sektörü ilk üç ayda yüzde 25,23 artış ile 126 milyon 980 bin 596 dolarla Batı Akdeniz’in en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü oldu. Madencilik ürünlerinde ise ilk üç ayda yüzde 30.76 ile 96 milyon 50 bin 670 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kimya ve ağaç orman ürünleri sektörü de ihracat rakamlarını sistematik olarak yükseltmeye devam ediyor. Bölgemizden ihracatı her geçen gün gelişim gösteren diğer sektörlerimiz iklimlendirme, demir-çelik, makine ve aksamları, savunma ve havacılık, otomotiv endüstrisi sektörleri de ihracatlarını ciddi oranda artırarak, rakamların yükselmesine önemli katkı sağlıyor. Tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de bölge ihracatının önemli bir aktörü olma özelliğini sürdürüyor. Çin, bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olma özelliğini bu dönemde de sürdürdü. Çin’e gerçekleşen ihracatta yarı yarıya yakın artış sağlanırken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke toplam ihracatımızın üçte birini gerçekleştirdi. Öte yandan listenin geri kalan kısmında yer alan ülkelerde de önemli ölçüde ihracat artışı sağlandı. Bu ülkelere gerçekleştirilen ihracattaki artış bölgenin toplam ihracat rakamlarının artışının temelini oluşturdu” diye konuştu.

Satıcı şöyle devam etti:

“BAİB olarak bölge ihracatımızın daha da artması için dün olduğu gibi yarında çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bu kapsamda Mart ayının son haftasında BAİB olarak 52 ihracatçı firmamızla birlikte Marble 2017 İzmir Fuarı’na katıldık. Dünyanın 85 ülkesinden gelen sektör profesyonelleri ile bölgemizin mermer ihracatını daha da geliştirecek önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Nisan ayının ilk haftasında mermer fuarına katılmak için ABD’ye gideceğiz. Bir ay sonrada yine mermer fuarı için Avustralya’da olacağız.”
Kaynak: iha