Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gerçek anlamda kalkınmanın herkesi içine alan bir süreç olduğunu, insan odaklı bir kalkınma anlayışına sahip olduklarını belirtti. Yılmaz, "Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en çok sulayan projesidir. Bu proje ile yoksulluk azalacak, istihdam artacak. Bu projeler saldırılar ile karşı karşıya. Bu projeye saldıranlar Diyarbakır'a ve gençlerimize saldırıyor. Buna karşı Diyarbakır'ın bu projeyi sahiplenmesi çok çok önemlidir. Silvan'a kim ne yaparsa yapsın inatla Silvan projesini hayata geçireceğiz." dedi.

Kalkınma Ajansı tarafından Diyarbakır’da 2016 Yılı Malı Destek Programları Tanıtım Toplantısı ve protokol imza töreni yapıldı. Törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Vali Hüseyin Aksoy, Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, vali yardımcıları, STK temsilcileri, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından programda ilk olarak ajansın tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

BAKAN YILMAZ: PROJELERİMİZE SALDIRANLAR DİYARBAKIR'A VE GENÇLERİMİZE SALDIRIYOR

Programda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "İnsan odaklı bir kalkınma anlayışımız var. Kapsayıcılığı ön planda tutuyoruz. Gerçek anlamda kalkınma herkesi içine alan bir süreçtir. Kalkınmanın sürdürülebilirliği çok önemlidir. Sonraki nesillere devretme anlayışı içerisindeyiz. Bölgeler arası dengesizliği giderme adına çalışmalar yapıyoruz. Hakkaniyet ve rekabet bizim için önemlidir. Hakkari ve Diyarbakır'ın rekabet güçlerinin artırılması gerekiyor. Bölgeler arası dengesizlikleri azaltmamız gerekiyor. Bütün illerimizi ilgilendiren bir politika. Yeni stratejilerimizi belirledik. Ajanslarımız kurarken 'Kalkınma yerelden başlar' dedik. Ortak hedefler tayin eden yerel aktörlerin gücünü birleştiren ve kalkınma hızımızı güçlendiren çalışmalar yaptık ve önemli mesafeler aldık. 900'ün üzerinde ajansımızın çalışanı var. 36 bin proje sunuldu, şu ana kadar 850 projeye destek verdik. 4.3 milyar TL'yi harekete geçirdik. Diyarbakır ve Urfa önemli illerimizden. 200 milyonu aşan bir destek verdi ajansımız. Yöreye yatırımcı cezbetmek gerekir. Bu anlamda yatırım destek ofislerimiz önemli çalışmalar yapıyor. GAP, Türkiyen'in milli bir projesidir. Milli bir programdır. Türkiye'nin genel kalkınmasını harekete geçiren bir projedir. GAP projesine ap ayrı bir önem verdik. Klasik GAP bir de yeni GAP diyebileceğimiz yeni GAP oluşuyor. Klasik GAP enerji ve sulama ile ilgili bir programdır. Sulama boyutu ise belli bir yere geldi. 800 kilometre sulama yaptık. Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en çok sulayan projesidir. Bu proje ile yoksulluk azalacak, istihdam artacak. Bu projeler saldırılar ile karşı karşıya. Bu projeye saldıranlar Diyarbakır'ın ve gençlerimize saldırıyorlar. Buna karşı Diyarbakır'ın bu projeyi sahiplenmesi çok çok önemlidir. Silvan'a kim ne yaparsa yapsın inatla Silvan projesini hayata geçireceğiz." dedi.

YILMAZ'DAN YENİ GAP VURGUSU

Bakan Yılmaz, oganik tarım kavramını önümüzdeki dönemde daha da geliştireceklerini, organik tarımın GAP'ta önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Kültür turizminin de bölge için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Yılmaz, "GAP bölgemiz medeniyetlere beşiklik etmiş bir bölgedir. Ben bunlara yeni GAP diyorum. Amacımız pilot bazı uygulamalarla model oluşturmak, teşvik edici olmak. Bu yörelerimizin organik tarım ile ön plana çıkmasını sağlamak. İyi bir paketleme ile ürünlerimizi dünyaya pazarladıktan sonra katma değeri çok yüksek bir ekonomik yapıyı inşa etmek. Halkımzın refahı aslında buna bağlıdır. Halkımızın refahı bununla orantılı bir şekilde artar. En ucuz enerji en verimli kullanılan enerjidir. Enerjiyi verimli kullandığınız zaman çevresel açıdan da önemlidir. Ülkemizin cari açığına da katkıda bulunmuş olur. Başarımız, Diyarbakır'ın bu projeleri sahiplenmesi ile olur." diye konuştu.

"TEÖRÖ OLAYLARI YÜZÜNDEN YATIRIMLAR GERÇEKLEŞMİYOR"

Bakan Yılmaz, terör olaylarına da değinerek, “Terör olayları yüzünden yatırımlar gerçekleşmiyor. İnsanlarımızın özgüvenini ve becerilerini artırarak daha fazla girişimciye imkan oluşturmak istiyoruz. Kadın girişimciliği artırmaya özen göstermeliyiz.” diye ifade etti.

VALİ AKSOY: 150 MİLYON TL’LİK BİR KATKIYI PROJEYE SUNDUK

Programda konuşma yapan Vali Hüseyin Aksoy ise "Sanaiyi ve tarımın daha iyi bir noktaya gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Bölgedeki bütün kuruluşlarımızın bu çağrıya kulak vermesi lazım. Bölgemizde çok önemli çalışmalar yapılıyor. Bölgenin gelişmesi için önemli çalışmalar var. Ülkenin ve bölgenin gelişmesi açısından bu projeler çok önemli. 150 milyon TL'lik bir katkıyı projelere sunduk. Bin 850 kişi istihdam sağlandı. Bölgenin gelişmesi için çaba sarf ediyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmalarının ardından, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü arasında protokol imza töreni yapıldı.


Cihan
Kaynak: cha