ARTVİN (İHA) – Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde kurulan barajların elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra, göllerinde yapılan kafes balıkçılığı ise yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi.

Artvin’deki Borçka Barajı’nda yapılan kafes balıkçılığı sayesinde dünyaya balık ihraç edilmeye başlandı. İhraç edilen balıkların yetişmesi için ise yoğun bir çaba sarf ediliyor. Rize’nin Fındıklı ilçesinden alınan balıklar Borçka Baraj Gölü’nde bulunan kafeslere kamyonların kasalarına yerleştirilen özel bir tank ile getiriliyor. Balıklar sistemle, borular vasıtası ile kafeslere aktarılıyor. 10 gram olarak kafeslere yerleştirilen balıklar 1 yıl içerisinde 1 kilograma ulaşıyor ve 3 kilograma geldiğinde Japonya’ya götürülmek üzere yola çıkıyor. Sevkıyatlar nedeniyle boşalan kafesler kayık yardımı ile baraj gölünün kenarına çekildikten sonra, getirilen balıklarla yeniden dolduruluyor. Her kafese 70 binin üzerinde yavru balık yerleştiriliyor. Yavru balıklar büyüdükçe kafeslere sığmadığı için ise farklı kafeslere dağıtılmak zorunda kalıyor.

Bugüne kadar 40 tona yakın ihracat yaptıklarını dile getiren Ahmet Zengin "Bugün buraya Amerikan balığı yani somon getirdik. Burada büyüyecekler, tanesi 3 kilogram olduktan sonra yurtdışına, müşterilere gönderilecekler. Buraya gelen yavru balıklar 3 kilogram oluyor ve ardından hasat başlıyor, sonrasında Japonya gibi dış ülkelere gönderiyoruz. Su sıcak olduğu için dış ülkelere ihraç ettiğimiz balıklar burada daha çabuk büyüyor. Yetiştirdiğimiz balıklar pembe etlidir, burada daha lezzetli, daha güzel olduğu için Borçka Barajı’nda bu balıkları büyütüyoruz. Toplamda Japonya’ya 200 tonun üzerinde balık gidecek. Biz Japonya’ya numune gönderdik, sonra kendileri gelerek burada tadına baktılar ve sonrasında anlaşma sağlandı" ifadelerini kullandı.

Tesisin Sorumlu Su Ürünleri Mühendisi Kenan İnce, tek seferde kafese 70 bin adet yavru balık salarak büyümeye bıraktıklarını dile getirerek "Kafeslerden aldığımız balıkları şoklayıp, buzluyoruz. Tanklar vasıtasıyla kamyona yükleyerek işleme fabrikasına gönderiyoruz. Şuanda havuzumuza 70 bin adet balık saldık. Kıyıda havuzlara doldurulan balıkları, kayıklar vasıtasıyla diğer kafeslerin yanına yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha