Zirveye, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi öğrencileri katılım gösterdi. Ayrıca, Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER), Denizci Gönüllüler (DARGEB) gibi Denizcilik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin öncü kurumları ve ZBEÜ Grizu-263 Uzay Takımı, Karadeniz’de öğrenci odaklı ulusal kapsamdaki denizcilik kongrelerine öncülük yapacak bu önemli organizasyonda BÜDEMDER’ i yalnız bırakmadı.

Organizasyonun açılış oturumunda konuşan Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail ÇORUMLUOĞLU, bugünlerde dünyada yaşanan küresel ekonomik kriz öncesinde tersaneler bölgesindeki yüksek istihdam seviyelerinden uzak olunduğunu ancak, tersanelerin yeni yatırımcılarla birlikte yeniden harekete geçtiğini bildirdi. Katılımın yoğunluğuna özellikle dikkat çeken Çorumluoğlu, denizcilik fakültesinin daha iyi bir fiziki mekâna ihtiyacı olduğunun altını çizerek bu ihtiyacın giderilmesi adına büyük çaba harcadıklarını vurguladı.

Karadeniz Ereğli Kaymakamının ardından konuşmalarını yapan ZBEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Yüksel AYAZ, tüm misafirleri selamlayarak başladığı konuşmasında zirveye katılan denizcilik sektörünün duayen isimlerinin değerli bilgiler vereceğini belirterek öğrencilerin bilgi dağarcığını genişletmesi açısından organizasyonun önemine dikkat çekti. Konuşmasının sonunda Dekan AYAZ, fakültenin gelişimi adına harcadığı yoğun çaba sebebiyle Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail ÇORUMLUOĞLU’ na teşekkürlerini iletti.

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan BÜDEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Arş. Gör. Umur BUCAK, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen başta BÜDEMDER Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri olmak üzere bütün üyelere, tüm katılımcı okullara ve derneklere teşekkür etti. Filyos Vadi projesinin Karadeniz’de deniz ticaret ağının daha da genişlemesi noktasındaki önemine dikkat çeken BUCAK, “Güçlü bir denizcilik için BÜDEMDER ve ZBEÜ Denizcilik Fakültesi olarak biz de varız” dedi.  

Ardından, Organizasyonun Altın Sponsoru IMEAK Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Şubesi Başkanı İrfan ERDEM, denizcilik eğitiminin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, odanın eğitime verdiği destekleri ifade ederek özellikle Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü öğrencilerinin stajları için, bu yazdan itibaren stajyer alımı konusunda genişlemeye gitmesi beklenen ERDEMİR’e teşekkür etti. Filyos Vadi Projesi ve Karasu Limanı’nın bölgedeki Denizcilik Fakültesi öğrencileri için önemli bir potansiyel teşkil ettiğini ve bu potansiyele karşılık vermek adına, öğrencilerin başta yabancı dil bilgisi olmak üzere birçok alanda kendilerini geliştirmelerini gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Açılış oturumunda söz alan Türkiye Denizcilik Federasyonu (TURDEF) Başkanı Erkan DERELİ, Türkiye’deki denizcilik eğitimiyle ilgili istatistiki bilgiler içeren konuşmasında, Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 (TSV-2023) projesi kapsamında belirlenen, Stratejik Lokomotif Sektörler içerisinde denizcilik sektörünün bulunmamasından ötürü üzüntüsünü dile getirerek tüm denizcilik ailesine birlik olma çağrısında bulundu. Küresel arenadaki rakiplerimize kıyasla çok az sayıda sivil toplum kuruluşuna ve bu kuruluşlara üye olan kişi sayısına sahip olduğumuzu belirterek, TÜRDEF için, bünyesinde hem mezun hem de öğrenci barındırması hasebiyle BÜDEMDER’ in çok önemli bir konumda olduğunu belirtti ve en yakın zamanda federasyona üyeliği konusunda taleplerini beklediğinin altını çizdi. Son olarak Erkan DERELİ, GİZ Denizcilik Firma Sahibi Kutsi BASARIOĞLU’ nu bugünden itibaren TÜRDEF’ in Batı Karadeniz Temsilcisi olduğunu müjdeleyerek konuşmasını noktaladı.

Açılış oturumunun son konuşmasını yapan GİZ Denizcilik Firma Sahibi Kutsi BAŞSARIOĞLU, kendilerine bu organizasyonda yer verdiği için BÜDEMDER’ e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Denizcilik Fakültesi’nin varlığından ve öğrencileri ile her zaman iletişim içerisinde olmaktan mutlu olduğunu belirten BAŞSARIOĞLU, Filyos Vadi Projesi’nin öneminin altını çizerek bu proje için ihtiyacımız olan nitelikli elemanların ise Denizcilik Fakülteleri’nin katkılarıyla gerçekleşebileceğine değindi.

Kısa bir aranın ardından I. Oturumda konuşmaya başlayan Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem MELİKOĞLU, Klas Kuruluşlarının doğuşu ve Türk Loydu’ nun Klas Kuruluşları içerisindeki konumundan bahsetti. Ayrıca MELİKOĞLU, birçok alanda faaliyet gösteren bu kuruluşun uluslararası ölçekte işbirliği yaptığı şirketler hakkında detaylı bilgiler vererek, öğrencilere Türk Loydu’ nun global anlamda geldiği son noktanın Dünya üzerinde hatırı sayılır bir değerinin olduğunu önemle vurgulayarak konuşmasını noktalandırdı.

Organizasyonun proje danışmanı, aynı zamanda CEVA IMEA Bölgesi Özel Projeler Direktörü Hakan KARACA konuşmasında lojistik ve denizcilik sektörleri üzerinde bir değerlendirmede bulunarak, bu sektörlerde iyi işler başarabilmek için temel şartlardan birinin İngilizce olduğunu, yapılan bu zirvenin Karadeniz bölgesi için katkılar sağlayacağını ve bu aşamadan sonra daha geniş platformlarla devam edilmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Oturumun son konuşmasını FRACHTBOX Avrupa ve Ortadoğu Direktörü Tülin DOĞAN gerçekleştirdi. Bütün öğrencilere “Bir Hikâyeniz Olsun” diyerek konuşmasına başlayan DOĞAN, özellikle lojistik sektöründe kritik dönemlerde alınan kararların belirleyici olduğu ve bu alanda sahada olmanın her zaman avantaj sağladığını önemle ifade etti.

Zirve kısa bir aradan sonra son oturumla devam etti. II. Oturumda EVYAPPORT Operasyon Müdürü Kayhan ALİPAŞAOĞLU liman operasyonları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Limanın konumunun çok önem arz ettiğini ve güvenlik unsurunun en temel öğelerden olduğunu belirterek, öğrencilere limanlarda çalışma hayatı üzerine değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını noktaladı.

Bu konuşmanın ardından, ATASOY GRUP DENİZCİLİK şirketinden Broker Suzan ATASOY, mesleğin tanımını, gerekliliklerini ve yabancı dilin önemini vurguladı. Ayrıca öğrencilere eğer bu mesleği yapacaksanız her zaman kendinizi yenilemelisiniz, ekonomiyi takip etmelisiniz diyerek önerilerde bulundu. Konuşmasını, her şartta kişilerin yaptığı işler ile ön plana çıkması gerekliliğini ifade ederek bitirdi.

Oturumun son konuşmasını TURKON LINE Acente Müdürü Barış BEĞEN gerçekleştirdi. Deniz taşımacılığının teknolojik gelişmelerle beraber çok farklı bir noktaya geldiğini, öğrencilerin bu sektörde yer alabilmeleri için iyi hedef belirleyip, hızlı karar almaları gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

 Konuşmaların ardından BÜDEMDER Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda ZBEÜ Denizcilik Fakültesi Arş. Gör Umur BUCAK daha büyük organizasyonlarda buluşmak dileğiyle diyerek, bu zirvenin ana destekçisi ERDEMİR’e, PLATİN Sponsorlarından Türk Loydu ve GİZ Denizciliğe, ALTIN Sponsorlarından Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Şubesi ve İNCE Denizciliğe, GÜMÜŞ Sponsoru EVYAPPORT’ a, BRONZ Sponsor İngiliz Kültür Dil Okulları’na ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Program hediye takdimi, karşılıklı dilek ve temennilerle son buldu.

Editör: TE Bilişim