Piri Reis Üniversitesi Gemisi Altıncı Seferine çıkıyor

“Piri Reis Üniversitesi gemisi DENİZ TİCARET ODASI desteği ile 21 Ağustos 2019 günü sabah 08:15’te 175 öğrenci ile Haydarpaşa Limanından hareketle 6. açık deniz eğitim stajına başlıyor.

Müteakip limanlarda bu sayı 190’a tamamlanacaktır. Türkiye’nin denizcilik eğitimi veren tüm üniversitelerinden katılan öğrencilerin oluşturduğu kafileye gemi mürettebatı haricinde 8 denizci eğitimci iştirak ediyor.

İMEAK DTO desteği ile gerçekleştirilen bu seferde gemimizin eğitim gemisi olarak tescilli olması sebebi ile UAB Gemiadamları Yönetmeliği uyarınca stajyerlerin yapacak olduğu 1 günlük hizmet 1,5 gün olarak değerlendirilmektedir. Dolayısı ile 40 gün sürmesi planlanan bu sefer hizmet olarak 60 gün sayılacaktır. Seferine İstanbul Boğaz geçişi ile başlayan geminin Kuzeyde Kilyos, Güney’de Çanakkale arasındaki seyir bölgesinde seferini sürdürmesi planlanıyor.” Öğrencilerin uygulamalı eğitim sorununa çözüm olarak gerçekleştirilen okul gemisi projesi, 2015 yılından beri denizcilik öğrencilerinin zorunlu staj için şirket bulma sıkıntısını çözüyor.

Staj seyrinde geminin kaptanlığını, Üniversite’nin kurucu vakfı TÜDEV’den mezun Ercan TAŞKIN üstlenecek.

Üniversite tarafından satın alınan Ankara Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başlamış, uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalışmıştır. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi Denizciler A.Ş. tarafından satın alınmış yine benzer çerçevede seferler yapmıştır. Bu dönem zarfında özellikle dünyanın en önemli denizcilik fuarı olan Posedonia fuarına ülkemizi temsilen siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarından oluşan katılımcılar ile Deniz Ticaret Odası’nın öncülüğünde katılım ve bayrak gösterdiğimiz gemidir Ankara Gemisi. Ve yeni adıyla Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisi, Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finans desteği ile Üniversite’ye kazandırılmıştır. 127.59 m boy, 10.870 ton deplasman ve 18.5 knot maksimum hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisin üst düzeyde eğitim imkânlarını vermek üzere ek donanım ve sınıf imkânları eklenmiştir. Eğitim ve staj imkânlarının ötesinde; geniş kapsamlı konferans seminer vb. bilimsel etkinliklerin de düzenlenmesi mümkün hale getirilmiştir.

Editör: TE Bilişim