Piri Reis Üniversitesi 2017-2018 Mezuniyet Töreni ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. İsmet Yılmaz’a Fahri Doktora Tevdi Töreni Hakkındaki basın açıklaması yayınladı. Açıklama şöyledir;

"Piri Reis Üniversitesi’nin 2017-2018 Mezuniyet Töreni ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. İsmet Yılmaz’a Fahri Doktora Tevdi Töreni Hakkında Açıklama:

Piri Reis Üniversitesi’nin 2017-2018 Mezuniyet Törenini ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. İsmet Yılmaz’a Fahri Doktora Tevdi Törenini 9 Haziran Cumartesi günü Tuzla Deniz Kampüsü Konferans Salonunda büyük bir katılımla gerçekleştirilmiştir.

Gerek dünkü mezuniyet töreninde ve gerekse daha önceleri bizi yalnız bırakmayan başta MEB Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz olmak üzere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’a, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır’a, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran’a, bütün bakanlık bürokratlarına, denizcilik sektörünün önemli kurum ve kuruluşlarına; değerli akademisyenlere, mezunlarımızın değerli ailelerine, sevgili öğrencilere, tüm idari personelimize ve basın mensuplarına Piri Reis Üniversitesi olarak bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Törende T.C. Milli Eğitim Bakanı Sayın Dr. İsmet Yılmaz’a, “Milli menfaatlerimiz doğrultusunda; ülkemizin denizcilikle ilgili hedef ve politikaları kapsamında uluslararası rekabet gücünü̈ arttıracak düzenlemelerin sağlanması, savunma sanayi araçlarının milli imkânlarla elde edilmesi hedefi ile dışa bağımlılığı en aza indirecek strateji ve uygulamaların geliştirilmesi, milli eğitimin uluslararası standartlara ulaştırılmasının amaçlanarak çalışılması konuları başta olmak üzere Türk Denizciliği, Savunma Teknolojileri ve Milli Eğitime olan değerli hizmet ve katkılarından dolayı, “Fahri Doktora” unvanı verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’a “Fahri Doktora” beratı Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve senatonun diğer üyelerini temsilen Prof. Dr. Taner Berksoy tarafından tevdi edilmiştir.

Sayın Bakanımız Dr. İsmet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, eğitimin Türkiye'nin en önemli konusu olduğu belirtilmiş, Yükseköğretimle ilgili istatistiki bilgiler vererek şunları kaydetmiştir:

"2002 yılında yükseköğretimdeki öğrenci sayımız 1 milyon 600 bindi. Şimdi 7,5 milyon. Bu öğrenci sayısıyla Avrupa'da Rusya'dan sonra ikinciyiz. Rusya'nın nüfusu bizden fazla. 2002'de üniversiteye girme çağında olan her 100 öğrenciden ancak 12'si yükseköğretime giderken, bugün 100 öğrenciden 43'ü yükseköğretime gidiyor. Okullaşmada da Slovenya'dan sonra Avrupa'da ikinciyiz. Öğretim elemanı sayımız 151 bin 763. Bunun 71 bin 390'ı da öğretim üyesidir. Altyapı bitecek ki kaliteden bahsedebilelim. Şimdi üniversitelerimizde yeteri kadar yatay büyüme oldu. Üniversite sayımız, öğrenci sayımız arttı.

Şimdi eğitimin kalitesini artırmamız lazım. Bunun için de Yüksek Öğretim Kalite Kurulu kuruldu. Üniversitelerimiz her alanda çalışsın ama bir alanda ihtisaslaşmasını istiyoruz. Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında 5 üniversitemizi belirledik. Bunun bir sonraki aşaması 10 araştırma üniversitesi belirlenecek. Devlet yükseköğretim kurumlarında çalışanlar Ar-Ge yapmak isterse 1 yıl ücretli izne ayrılabilecek. Bilimsel araştırma projelerinde

görevlendirilecek yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilecek Öğretim görevlilerinin de 75 yaşına kadar çalışmalarına imkân verildi.”

Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş dünyadaki ender ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Yılmaz, "Beşeri sermayeyi nitelikli kılan eğitimdir. Eğitim yoksa nüfusunuz size yüktür. Ama nüfusunuz eğitimliyse sizin için güçtür. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarmıştır. Eğitimin nihai çıktısı da milli gelirdir. Son 10 yılda OECD ülkeleri arasında milli gelirinin en çok artıran ülke Türkiye'dir." denilmiştir.

Konuşması oldukça alkış alan Sayın Bakan Yılmaz, Gençlere tavsiyelerde bulunarak başarılar dileyerek, aileleri de verdikleri emekler için tebrik etmiştir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan da törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin denizcilik anlamındaki coğrafi avantajlarından bahsetmişlerdir.

Ayrıca son 16 yılda denizcilik alanında ciddi işler yapıldığını belirtilerek, "Ankara'da denizciliğin dilinden anlayan bir bürokrat bulmak bizim için bir lütuf idi. Ancak son 16 yılda denizciliğin ne kadar önde geleni varsa bunlar gerek Ankara'da gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde denizciliğin önünü açmak için bir ekip uyumuyla çok güzel şeyler yaptı." denilmiştir.

Bu bilinçle 16 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın denizciliğe ciddi ilgi gösterdiğini dile getiren Arslan, son 16 yılda denizcilik alanında ciddi işler yapıldığı anlatılmıştır.

Arslan, “1982 yılında üniversiteden mezun olduğunu ve 36 yıldır bu işin içinde bulunduğunu kaydederek, "Ankara'da denizciliğin dilinden anlayan bir bürokrat bulmak bizim için bir lütuf idi. Ancak son 16 yılda denizciliğin ne kadar önde geleni varsa bunlar gerek Ankara'da gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde denizciliğin önünü açmak adına ekip uyumuyla çok güzel şeyler yaptı" ifadelerine yer vermiştir.

Son 16 yılda denizcilik sektöründeki düzenlemeler ve yatırımlardan da bahseden Sayın Arslan, ülkenin ekonomik olarak büyüyebilmesi için sektöre değer kazandıracak çok iş ve işlemler yaptıklarını vurgulamıştır.

Arslan, yapılan yatırımların bir armatör veya tersane sahibi için olmadığını belirterek, onların da derdinin, davasının denizcilik marifetiyle ülkeye hizmet etmek olduğunu belirtmişlerdir.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın Denizcilik Müsteşarı iken sektöre yaptığı hizmetlerden bahseden Arslan, Yılmaz'a üniversite tarafından fahri doktora verilmesi kararının çok doğru ve isabetli olduğunu vurgulamıştır.

Yeni mezunlara mesleklerine güvenmeleri konusunda uyarılarda bulunan Arslan, "Karşınıza hangi zorluk çıkarsa çıksın, 'Evet, ben bunu yaparım' deyin. Bunu dediğiniz sürece yapamayacağınız hiçbir şey yok." şeklinde mezunlara tavsiyelerde bulunmuştur.

Saygılarımızla,
Piri Reis Üniversitesi Rektörlüğü

"

Editör: TE Bilişim