Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 15. Geleneksel Kariyer Günleri 2. Haftasını Geride Bıraktı

Kariyer günlerinin ikinci haftasının ilk konukları Zenith Gemi İşletmeciliği adına Saygın Suner,  Bora Yetiş ve Sn. Mekan Erdil oldu. Zenith Gemi İşletmeciliğinin Scorpio Group şirketi olduklarına değinen Erdil, aynı zamanda da Scorpio Group’un teknik işletim görevini üstlenen ofislerden biri olduğunu ve bünyelerinde toplamda 32 tane tanker gemisinin olduğundan bahsetti. Suner, sürdürülebilir oranlarının gerçekten başarılı olduğunu ve bunun tercih edilirliği gösterdiğini ayrıca Zenith Gemi İşletmeciliğini tercih edilme sebeplerini ise personel odaklı çalışma düzeni, personele verdikleri değer, psikolojik ve sağlık sigortaları olarak sıraladı. Ardından öğrencilerin soruları yanıtlanarak, etkinlik tamamlandı.

Kariyer günlerinin ikinci haftasına İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. adına Personel Müdürü Cemil Karadavut ile devam edildi. Karadavut; ana hizmetlerinin demir çelik sanayi üzerine olduğunu ve denizcilik kolunun ise 2009 yılında hizmete başladığını belirtti. 4 adet kuru yük gemileri olduğunu ve filolarına 2 tane daha yeni gemi eklemeyi planladıklarını söyledi. Kuruluş itibarı ile şirketlerinin benimsediği Türk Bayrak politikasına değinerek, bünyelerinde bulunan tüm gemilerin Türk Bayraklı olduğunun altını çizdi. Karadavut ‘’Bizim işimiz sahadadır” diyerek, gemi ortamına hazır ve gemisini iyi idare edebilecek kişilerin bünyelerinde bulundurmak istediklerini de ekledi. Öğrencilerin sorularının cevaplanması ile etkinlik sona erdi.

İkinci günün bir diğer konuğu Beşiktaş Denizcilik Grup adına İnsan Kaynakları Müdürü Yusuf Sezer oldu. Disiplinli bir armatör firması olduklarını belirten Sezer, %90 gibi bir oranda kendi gemilerini işlettiklerini ve aynı zamanda işletmeciliğini yaptıkları firmaların da olduğunu belirtti. Filo yapılarına bakıldığı zaman ağırlıklı olarak kimyasal tanker gemilerine sahip olduklarını, aynı zamanda 6 tane ham petrol taşımacılığı yapan tanker gemisi, 2 tane dökme yük gemisi, 2015 yılından beri işlettikleri ve Brezilya'da daimi hatta çalışan gaz tankeri gemisi ve 1 tane de konteyner gemilerinin olduğunu ifade etti. ''En önemli sermaye insandır'' diyen Sezer, Beşiktaş Denizcilik Grup’un uluslararası sularda büyük firmaların yüklerini taşıdığını ifade etti. %90 oranında personellerinin mesleğe Beşiktaş Denizcilik ile devam ettiğini, hedeflerine odaklanmış, yıllardır bu işin içinde olan, denizciliğe hizmet veren devlet okullarından; sınavlarını kazanmış, hak etmiş, başarılı arkadaşları seçtiklerini söyleyen Sezer, sektördeki kadın istihdamını arttırmak adına kadına denizde pozitif ayrımcılık yapılabileceğinden bahsetti. Konuşmasının ardından Sezer öğrencilerin yöneltmiş olduğu soruları yanıtladı.

Kariyer Günlerinin ikinci haftasında KTÜ DUİM Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Şakir Tosun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Önder Körpe, Denetim Kurulu Üyesi Ahmet İhsan Avcı ve Kaptan Garip Erdoğan konuk oldular. Dernek hakkında bilgilendirme ile başlayan Sn. Şakir Tosun, KTÜ DUİM Mezunlar Derneği'nin 2013 yılında kurulduğundan ve yönetim olarak 2. dönem görev aldıklarının bilgisini verdi. Okulun vermiş olduğu mezun sayısının 952 kişi olup derneğe üye olanların sayısının ise yaklaşık 500 kişi olduğunu belirtti ardından amaçlarının her zaman Türk ve Dünya Denizciliğinin ilerlemesine katkı sağlamak olduğunu ekledi. Şakir Tosun'un konuşmasından sonra Kılavuz Kaptan Ahmet İhsan Avcı derneğin kar amacı gütmeden öğrencilere Türk Denizcilik kültürünün benimsenmesini amaçladıklarını aktardı. Ardından sözü alan okulumuz 2007 mezunlarından ve aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde Deniz Trafik Operatörü olarak görev yapan Kaptan Garip Erdoğan öğrencilere kariyer planlamaları hakkında tecrübelerini aktararak önerilerde bulundu. Okulumuzun bir diğer 2007 mezunlarından Sn. Önder Körpe ise öğrencilerimize mesleki kariyerini aktararak güveninin tam olduğunu ve her daim yanlarında olduklarını belirtti. Öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile seminer tamamlandı.

Kariyer günlerinin üçüncü gününde Genel Denizcilik Nakliyatı A.Ş. adına Personel Müdürü Kadir Özkan konuk oldu. Şirket bünyesinde 13 ham petrol, 7 tane ürün tankeri gemilerinin olduğunu belirten  Özkan; bu gemilerin dünyada tanınmış çok iyi kiracılarla işletildiğini ve onların kalitesine ulaşmak için büyük bir özveri ile çalıştıklarının altını çizdi. Vizyonlarının hatasız operasyonla emniyet ve çevresel mükemmelliğin sağlanması için kaza yok, insan ve çevreye zarar yok politikasını belirlediklerini söyleyen Özkan, amaçlarının ise filolarının büyümesi ve kalitenin sürekli olarak arttırılarak seçkin bir ulaştırma ağına sahip olmak olduğunu belirtti. Sunum sonrası soru ve cevap bölümü ile etkinlik sona erdi.

Kariyer günlerinin dördüncü gününün ilk konuğu Omikron Denizcilik Hizmetleri A.Ş. adına Kaptan Burak Şermet oldu. Şermet, Omikron’un Epsilon Hellas isimli Yunan firmasının Türkiye bağlantısı olduğunu ve aynı zamanda Türk zabitlere iş kolu yaratmak amacıyla 2014 yılında şirketin İstanbul ofisinin açıldığını söyledi. 2015 yılında alınan MLC onayı ile Türkiye de amacı hem istihdam hem de mürettebat olan tek şirket olduklarının altını çizdi. 2019 yılı ile 6 Yunan, 2 Alman, 1 Birleşik Arap Emirlikleri ve 1 Türk firmasına personel donatımı sağladıklarını aktardı. Zabit adaylarının staj yapabileceği, bünyelerinde sadece Oldendorff adlı Alman şirketinin olduğunu belirten Şermet, amaçlarının diğer Yunan firmalarını da bu ringe dâhil etmek olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz iki buçuk yıl içerisinde dünyanın en büyük kuru yük firmaları arasında gösterilen Oldendorff taşımacılık adına 58 stajyer ve junior mühendis planlaması yapıldığını söyleyen Şermet, şirket tanıtımı sonrası öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kariyer Günlerimizin son konuğu Kaman Denizcilik adına DPA Sn. Melisa Özen oldu. Kendilerine ait gemileri işleten bir armatör firması olduklarını belirten Özen, süreç içerisinde gemi alım satımı, akaryakıt işletmeciliği de dâhil olmak üzere ticari faaliyetleri bulunduğunu ifade etti. Şuan 1 tankerlerinin ve 1 kuru yük gemilerinin olduğunu belirtti. Gemilerinde çoğunlukla Türk personel ile çalıştıklarını, bir gemilerinin Türk bayraklı olduğunu, şirketin önceliğinin de kendi içlerinden kişileri istihdam edebilmek ve filolarını genişletmek olduğunu aktardı. Her neslin kendi dinamiği olduğunu söyleyen Özen; şimdiki mezunlar ile geçmiş mezunların birbirinden farklı özelliklerinin bulunduğunu, sektörle birlikte zabit dönüşümünün de yaşandığını ifade etti. Denizde uzun bir dönem çalıştıktan sonra kara ayağına geçen Özen, tanker işletmecisi firmaların farklı bölümlerinde görev aldığını, Kaman denizcilikte ise 3 yıldır Dpa görevi ile bulunduğunu belirtti. Sunum sonrası öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile etkinlik sona erdi.

Editör: TE Bilişim