KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Kariyer Günleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğinin bu sene 12.’ni düzenlemiş olduğu geleneksel “Kariyer Günü Etkinlikleri” 3 Kasım 2017 tarihinde başladı. Kariyer günleri Aralık ayı ilk haftasına kadar devam edecek.

İlk hafta programında Beykim Petrolcülük Gemi İşletmeciliği A.Ş., Armona Denizcilik A.Ş., Lucent Denizcilik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., Devbulk Gemi İşletmeciliği ve Beşiktaş Likit Taşımacılık Anonim A.Ş.’nin yer aldı.

Kariyer günü etkinliklerinin ilk gün oturumu Beykim Petrolcülük Gemi İşletmeciliği AŞ’den Personel Müdürü Serdar Gür’ün katılımıyla başladı. Kariyer günleri kapsamında ilk defa KTÜ öğrencileri ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu bildiren GÜR, okul yöneticilerine de böyle güzel bir ortam sağlandığı için teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Şirket tarihçesi ve hedeflerini anlatarak konuşmasına devam eden GÜR, filolarında bulunan 5 adet Oil/Chemical Tanker hakkında bilgiler verdi. Uluslararası denizcilik piyasasında tankerciliğin önemli bir yere sahip olduğunu ve ilerleyen dönemlerde de bu önemin gittikçe artacağını belirten Gür, tankercilik sektörünün Türk denizcilik piyasasını daha da ileri taşıyacağını umduğunu söyledi.

Firmanın stajyer politikası, tankerlerde çalışmanın zorlukları ve gemilerin sefer bölgeleri hakkında bilgilendirme yapan Serdar Gür, oturum sonunda öğrencilerin sorularına yanıt verdi. Oturum sonunda Bölüm Başkan vekili  Umut YILDIRIM kendilerine katılımlarından ötürü teşekkürlerini belirterek plaket takdiminde bulundu. Ardından kokteyl ve bireysel görüşmeler yapılarak ilk gün noktalandı.

Kariyer günlerinin ikinci gün sabah oturumuna Armona Denizcilik A.Ş. adına personel Müdürü Özgür Çetinkaya ve okulumuz mezunlarından Uzakyol İkinci Zabit Sn. Mehmet Karakaya katıldı. KTÜ Mezunları ile çalışmaktan memnun olduğunu dile getiren Çetinkaya okulun yetiştirmiş olduğu stajyer ve zabitlerin işlerini layıkıyla yerine getirdiğini ilerleyen dönemlerde de KTÜ ile çalışmaya devam etmek istediğini belirtti. Uzun zamandır okul bünyesince yapılan Kariyer günlerine katıldığını ve burada olmaktan mutlu olduğunu bildiren teşekkürlerini iletti. Firma tarihçesi ve hedeflerini anlatarak konuşmasına devam eden Çetinkaya, Armona Denizcilik A.Ş.’nin Türk denizcilik piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Filolarında bulunan 12 adet IMO Type II Oil/Chemical Tanker hakkında bilgi veren Çetinkaya ilerleyen dönemlerde filolarını büyütme planları olduğunu dile getirdi. Firma bünyesinde çalışan zabitler ve kaptanların ağırlıkla KTÜ mezunu olduğunu vurgulayan Çetinkaya, firmanın stajyer politikası, tankerlerde çalışmanın zorlukları, yükselme ve rotasyon prosedürleri hakkında açıklamalarda bulundu, soru cevap bölümü ve ardından yapılan kokteylde bireysel görüşmeler yapılarak oturum sona erdi.

Kariyer günlerinin 2. gün öğleden sonraki oturumu, Eastern Pacific Shipping’e gemiadamı donatımı hizmeti veren, Lucent Denizcilik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. adına Genel Müdür İlker Atağ ve Genel Müdür Yardımcısı Duygu Karasu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Şirketin tarihi, gelişimi, çalışma yapısı, işe alım prosedürleri, ve stajyer politikası hakkında bilgi veren Duygu Karasu Türk Loydu tarafından Servis Sağlayıcı olarak onaylanıp sertifikalandırılan, Türkiye’nin ilk Gemiadamı İşe Alım ve Yerleştirme Kuruluşu olarak hizmet verdiklerini belirtti.

Soru-cevap bölümü ile devam edilen toplantıda söz alan Sn. Atağ Türk zabitlerinin sadece kargo gemilerinde değil off-shore, süper yat ve cruise firmalarında da çalışmasının ve bu yöndeki gelişimin öneminden bahsetti. Yaklaşık 3 senedir Türk denizcilik sektörüne hizmet sağlayan Lucent Denizcilik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’nin Türk denizcilerini uluslararası firmalarda istihdam etme ve Türk denizciliğini daha ileri taşıma gibi hedefleri bulunduğunu belirten İlker Atağ firmanın ilerleyen dönemlerde ise çalıştıkları denizcilik firmalarını artıracaklarının müjdesini verdiler.

Toplantının ardından yapılan kokteyle birebir tanışma ve konuşma imkânı bulan bölüm öğrencileri yabancı firmada işe giriş, çalışma koşulları, yükselme, kumanya/kuzine gibi birçok konuda ilk elden bilgi sahibi oldular.

Kariyer günü etkinliklerinin üçüncü günü Devbulk Gemi İşletmeciliği A.Ş.’nin katılımıyla devam etti. Yapılan oturuma firma adına DPA Kapt. Gökalp Sivrikaya ve İnsan Kaynakları Müdürü Kapt. Bülent Akbulut katıldı. Şirketin köklerinin 1895 yılına uzandığını belirten Sivrikaya şirketin gelişimini anlatarak şu an 10 gemi yaklaşık 300 000 DWT tonajlık bir filo ile hizmet verdiklerini belirtti. Oturum, Kpt. Bülent Akbulut’un sunumu ile devam etti. Akbulut gemilerinin Atlantik bölgesinde çalıştığını ve 2018 yılında 2 gemi daha alarak filolarını genişletmeyi düşündüklerini aktardı. Kontrat süreleri, stajyer politikası, gemilerindeki internet imkânı hakkında bilgi veren Akbulut kumanya ve müstehlik malzeme ikmalinde profesyonel hizmet alımı yaptıklarını ve bu konuda Türkiye’de ilk firma olduklarını anlattı.

Soru cevap ve ardından kokteyl ile üçüncü gün oturumu sonlandırıldı.

Kariyer günü etkinliklerinin dördüncü günü Beşiktaş Likit Taşımacılık Denizcilik A.Ş.’nin katılımıyla devam etti. Yapılan oturuma Beşiktaş Likit Taşımacılık Denizcilik A.Ş. adına filo müdürü Kapt. Adil Kamil Özkan katıldı. Beşiktaş Denizcilik A.Ş.’nin Türk denizciliğine öncülük eden firmalardan olduğunu dile getiren Özkan, sadece denizcilik alanında değil tersanecilik alanında da çalışmalara devam ettiklerini ekledi.

Beşiktaş Denizcilik olarak kariyer günü benzeri etkinliklere katılmaya özen gösterdiklerini belirten Özkan firmanın istihdam edilen stajyerin zabitlikten kaptanlığa kadar kendi bünyelerinde çalışmasını sağlamayı amaçladığına değindi.

Firma tarihçesi ve hedeflerini anlatarak konuşmasına devam eden Özkan, filolarında 2 adet Capesize gemisi, 4 adet Suezmax ham petrol tankeri,10 Adet IMO Type II Oil/Chemical tankeri ve 1 adet LPG tankeri bulunduğunu belirtti.

İlerleyen dönemlerde filolarını büyütme açısından kesin bir kararları olmadığını dile getiren Özkan kuru yük sektöründeki navlun fiyatlarının dalgalanmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de ekledi.

Firma olarak dikkat ettikleri konuların başında çalışanlara değer vermenin olduğuna değinen Özkan, firmanın stajyer politikası, tanker tipi gemilerde çalışmanın kuru yük tipi gemilere göre zorlukları hakkında açıklamalarda bulundu ve oturumun sonlarına doğru öğrencilerin sorularına yanıt verdi.

Oturum sonunda öğretim görevlisi Metin Özdemir kendilerine katılımlarından ötürü teşekkürlerini belirterek plaket takdiminde bulundu. Ardından kokteyl ve bireysel görüşmeler yapılarak kariyer günlerinin ilk haftası sonlandırıldı.

Editör: TE Bilişim