KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği kariyer günleri sona erdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğinin 12.’sini düzenlediği kariyer günü etkinliklerinin ikinci haftası Bilka Denizcilik, Düzgit Gemi İşletmeciliği, Borealis Denizcilik, Er Denizcilik, Kıran Denizcilik ve İnce Denizciliğin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İkinci haftanın ilk oturumu Bilka Denizcilik Şirketi’nin katılımıyla yapıldı. Yapılan oturuma firma adına Operasyon Müdürü Metin Yelkenci ve İnsan Kaynakları Müdürü Burak Dinç katıldı. Soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen oturumda, gemileri ve şirketleri hakkında bilgi veren Sn. Yelkenci ve Sn.Dinç stajyerden beklentilerini, şirketin geleceğe dair planlarını ve sektör hakkındaki izlenimlerini paylaştı. Plaket takdiminin ardından verilen kokteyl ile oturum son buldu.

Kariyer günlerinin ikinci haftası Düzgit Denizcilik A.Ş. adına Personel Müdürü Sn. Serhat Acar katılımlarıyla devam etti. Uzun zamandır KTÜ tarafından düzenlenen Kariyer günlerine katıldığını ve burada olmaktan mutlu olduğunu bildiren Sn. Acar KTÜ Mezunları ile çalışmaktan memnun olduğunu ve ilerleyen dönemlerde de çalışmaya devam etmek istediğini belirtti. Firma tarihçesi ve hedeflerini anlatarak konuşmasına devam eden Acar, Düzgit Denizcilik A.Ş.’nin Türk denizcilik piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Filolarında bulunan gemiler hakkında bilgi veren Acar ilerleyen dönemlerde filolarını büyütme planları olduğunu dile getirdi. Firmanın stajyer politikası, tankerlerde çalışmanın zorlukları, yükselme ve rotasyon prosedürleri hakkında açıklamalarda bulundu, soru cevap bölümü ve ardından yapılan kokteylde bireysel görüşmeler yapılarak oturum sona erdi.

Kariyer günlerinin ikinci haftasında üçüncü gün Borealis Denizcilik A.Ş. adına personel Müdürü Sn. Mehmet Emre Yalçın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Yalçın, Borealis Denizcilik A.Ş’nin 2010 yılında Borealis Maritime adıyla İngiltere’de kurulduğunu ve filoların da 73 adet geminin bulunduğunu söyleyerek konuşmasına devam etti. Filo bünyesinde kimyasal tanker ve konteyner gemilerine sahip olduklarını belirterek 35 adet konteyner gemisinin de Maersk’te çalıştığına değindi. Yalçın, Borealis Maritime’in 2016 yılının mayıs ayında İstanbul’da Borealis Denizcilik A.Ş adıyla Türkiye şubesi olarak kurulduğunu söyledi. Yalçın, denizcilik sektöründe en önemli unsurların etik değerler, saygı, takım çalışması, risk yönetimi, örf ve adetler ile birlikte saygı olduğunu belirtti. Firmanın stajyer politikası, tankerlerde çalışmanın zorlukları, yükselme prosedürleri hakkında açıklamalarda bulunan Yalçın öğrencilerin sorularını yanıtladı. Plaket takdiminin ardından düzenlenen kokteylde bireysel görüşmeler yapılarak oturum sona erdi.

Kariyer günü etkinliklerinin 23 Kasım 2017 tarihli oturumu Er Denizcilik ve Kıran Denizciliğin beraber katıldıkları toplantıyla devam etti. Toplantı Er Denizcilik adına İnsan Kaynakları Müdürü Atilla Telli ve Kıran Denizcilik adına İnsan Kaynakları Müdürü Aşkı Çelik katılımlarıyla gerçekleştirildi. Deniz örf ve adetlerinin önemini vurgulayarak başlayan oturum Sn.Telli ve Sn.Çelik’in filoları hakkında bilgi vermesiyle devam etti. Sn.Telli Er Denizcilik ‘in 3 adet dökme yük gemisine sahip olduğunu ve aynı zamanda 2 adet dökme yük gemisinin işletmesini yaptıklarını belirtti. Sn. Çelik Kıran Denizcilik ’in filosunda bulunan 8.000 DWT ile 68.000 DWT arasında 19 adet dökme/kuru yük gemisi bulunduğunu dile getirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduklarını içtenlikle ifade eden Çelik ve Telli oturumda hiyerarşinin denizcilikteki önemini ve deniz örf ve adetlerine bağlı zabitlerin yetiştirilmesi gerektiğini her fırsatta vurguladı. Mesleğin getirdiği zorluklardan, şirketlerin stajyer politikalarından ve geleceğe yönelik planlarından bahsedilen oturum öğrencilerin soru cevaplarının ardından plaket töreni ve kokteyl ile son buldu.

Kariyer günlerinin ikinci hafta son oturumuna İnce Denizcilik A.Ş. adına İnsan Kaynakları Müdürü Sn. Musa Cıbıroğlu ve Eğitim Enspektörü Sn. Ali Özdemir katıldı. Özdemir filolarında 15 gemi bulunduğunu belirtirken bunların 11’inin Türk bayraklı, 3’ünün Singapur bayraklı ve 1 tanesinin Malta bayraklı olduğunu söyledi. Seferlerinin genellikle Karadeniz ve Körfez bölgelerinde olduğunu söyleyerek, Yemen’in buğday ihtiyacının neredeyse %50 sini karşıladıklarını, filolarında bulunan gemilerinin çoğunu kendilerinin işlettiğini vurguladı.

Sn. Cıbıroğlu, stajyerden beklentilerini, gemide stajyer eğitimlerinden, gemideki hiyerarşinin öneminden, denizde çalışmanın zorluklarından bahsetti. Deniz hizmeti süresince yaşadığı bazı anılarından bahseden Cıbıroğlu denizcilikte sabrın yadsınamaz bir gerçek olduğunu vurguladı.  Soru cevap bölümü ve ardından yapılan kokteylde bireysel görüşmeler yapılarak kariyer günlerinin ikinci haftası sona erdi.

Editör: TE Bilişim