İTÜ DF'de  II. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi gerçekleştirildi

21 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Araştırmaları (İTÜ DENARK) tarafından İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde düzenlenen II. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi’ne önemli isimler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, İTÜ Denizcilik Fakültesi dekanı ve kulüp danışman hocası Prof. Dr Özcan Arslan ,zirve sponsoru, Çavuş ve Coşkunsu avukatlık bürosu ortağı ve Denizcilik fakültesi mezunlar derneği genel sekreteri Avukat Kaptan Çağlar Coşkunsu, Novumare Teknoloji yönetim direktörü Ömer Berkay Dağlı ve  İTÜ DENARK kurucu başkanı Furkan Gazi açılış konuşmalarını yaptı.

I. Oturumda Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, II. Oturumda Deniz Emniyeti Derneği As Başkanı Ekonomist Harun Şişmanyazıcı, III. Oturumda Lloyd’s Register Türkiye Ülke Müdürü Engin Yazıcıoğlu ve IV. Oturumda Petrol Ofisi Ülke Müdürü Gökhan Gürbüz konuşmalarını yaptı. Kapanış konuşmasını yapan İTÜ DENARK başkanı Yaren Yılmazoğlu, kulübün 4.sayısı olan “PYXİS” dergisinin de yayınlanmaya hazır olduğu müjdesini verdi. Etkinliğe dair detaylar ise şu şekilde, 

Furkan Gazi:"Kulübün amaçlarından biri de denizciliğin milli bir mesele olarak ele almak"

Kulübün kurucu başkanı Furkan Gazi sahnede kulüp hakkında bilgiler vererek duygularını paylaştı ve açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kulübün amaçlarından birinin de denizciliğin milli bir mesele olduğunu söyleyen Furkan Gazi, böyle önemli bir meselede ülkece yetersiz olduğumuzdan ve eksik yönlerimiz olduğundan bahsetti. Furkan Gazi, denizcilik böyle bir konumdayken kulübün sayısız konferans gerçekleştirdiğini ve kayda değer dergiler çıkardığını aktardı. 

Ömer Berkay Dağlı: " İTÜ DENARK ile tanıştığım için mutluyum"

Öncelikle herkesi selamlayan Dağlı zirvenin açılış konuşmasının kendisine takdim edilmesinden onur duyduğunu ve çok mutlu olduğunu söyledi. İTÜ DENARK ile tanıştığı için çok memnun olduğunu dile getiren Dağlı, denizcilik sektörünün vesayetçi ve kemikleşmiş bir yapısının olduğunu  ve yeni nesiller olarak bile bu zinciri kırmakta ve değiştirmekte çok zorlandıklarını söyledi. DENARK’ın mottosundan övgülerle bahseden Dağlı bu sözün gerçekten kulübü yansıttığını aktardı. 

Çağlar Coşkunsu: "Genç denizciler gelecekten umutlu"

Katılımcıların uzmanlığından bahsederek sözlerine giriş yapan Coşkunsu onlarla şahsen tanışma fırsatı bulduğu için çok memnun olduğunu söyledi. Genç denizciler için gelecekten çok umutlu olduğunu belirten Coşkunsu kendisinin bile hala çok heyecanlı ve umutlu olduğunu söyledikten sonra gençlere heyecanlarını asla yitirmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu. Son olarak maddiyatı bir kenara bıraktığınızda genç denizcilerin manevi pusulalarına çok güvendiğini söyleyen Coşkunsu genç denizcilerin ufkunun aydınlık rotalarının ise umutlu olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Prof.Dr Özcan Arslan:" Denizcilik, hem gelecek hemde gelenek mesleğidir."  

Katılımcıları selamlayan ve böyle bir organizasyon gerçekleştirdiği için kulübüne teşekkür eden fakülte dekanı Prof.Dr Özcan Arslan, denizciliğin hem gelecek hem de gelenek mesleği olduğundan bahsederek konuşmalarına giriş yaptı. Bu dönüşüm içerisinde kendi adına üzerine düşenleri yaptığını söyleyen Arslan, bu çalışmaların dayatarak ya da zorla yapılamayacağını söyledikten sonra kulübün çalışkan ve heyecanlı yapısını çok beğendiğini ve takdir ettiğini aktarıp organizasyonun nitelikli oluşundan bahsetti. 

 

Sinem Dedetaş: "Hedefimiz tüm filoyu elektrikli gemilere çevirmek"

Haliç tersanesinin kültürel ve ekonomik değerini, yeniden üretime ve aktif çalışmaya geçirdiklerinin verdiği gururu paylaşan Sinem Dedetaş bir sonraki hedeflerinin tüm filolarını elektrikli gemilere çevirmek olduğunu söyledi. Deniz taksilerinin üretiminden, işletiminden ve yaptıkları vapur iyileştirmelerinden bahsetti. Denizcilikte birlik ve beraberliğin önemini vurguladı ve konuşmasının sonunda bizlerden gelen soruları cevaplandırdı. Bu cevaplardan birinde Haziran aylarında Paşabahçe Vapurunu suya indirmeye planladıklarını ve İstanbul'un eskiden de olduğu gibi daha küçük vapurlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

Harun Şişmanyazıcı:"Öğrenme, asla son bulmayan bir eylem" 

Deniz Emniyeti Derneği As Başkanı Ekonomist Harun Şişmanyazıcı doğal felaketlerin, pandemilerin,savaşların ve küresel ısınmanın bir taraftan yıkımlar yaparken diğer taraftan da deniz taşımacılığında yeni fırsatlar ortaya çıkaracağından bahsetti. Bununla beraber artık bir çok ülkenin kendi kendine yeterli olduğunu dile getiren Şişmanyazıcı, deniz taşımacılığında etik kodların önemini ve 2019’da ortaya çıkan korona virüsün denizcilik sektöründe yarattığı değişikliklerini açıkladı. Öğrenmenin asla son bulmayan bir eylem olduğunu vurgulayan Şişmanyazıcı, ders niteliğinde verdiği tavsiyeler ile konuşmasını sonlandırdı. 

Engin Yazıcıoğlu:"Her şey bir kahveyle başladı"

Lloyd's Register Türkiye ülke müdürü Engin Yazıcıoğlu, bir zamanlar sıralarında oturduğu ve mezun olduğu okulda böyle bir etkinlikte ağırlanmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. "Her şey bir kahveyle başladı" sözleriyle giriş yaptığı, tarihi 17. yüzyıla dayanan Lloyd'un hikayesini genç denizciler ile paylaştı. Gemi klaslamanın tarihsel sürecinden, klaslama fikrinin nasıl çıktığından, insanların neden gemilerini klaslandırmaya ihtiyaç duyduğundan ve Lloyd'un kuruluşundan bu yana gemi klaslamadaki yaşanan değişimleri ve günümüzdeki haline nasıl geldiğini anlattı. 

Gökhan Gürbüz: "Genç denizciler pırıl pırıl"

Petrol Ofisi Deniz Ulaştırma Müdürü Gökhan Gürbüz, öncelikle organizasyonu tertip eden kulüp üyelerine teşekkür etti. Konferanstaki genç denizcilerden övgüyle bahsederken onları ‘’pırıl pırıl’’ gördüğünü söyledi. Petrolden ve petrolün taşınmasının geçmişinden bahseden Gürbüz bir çok konuya daha değindi. Gemide etkin zaman yönetimden bahseden Gürbüz Laytime, Lay-Can ve Demmurage kavramlarını da es geçmedi. Gürbüz tanker endüstrisini detaylıca anlattıktan sonra herkesi selamlayarak sözlerini sona erdirdi.  

Yaren Yılmazoğlu:"Kulüp birçok engeli aştı" 

Katılımcıları ve davetlileri selamlayan Kulüp Başkanı Yaren Yılmazoğlu, kendini ve kulübü tanıttıktan sonra kulübün bu noktaya kolay bir şekilde değil,birçok zorluk ve engelin üstesinden gelerek ulaştığını aktardı. II. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi’nde bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Yılmazoğlu, bu süreçte desteklerini esirgemeyen Fakülte dekanı ve kulüp danışman hocası Özcan Arslan’a, başkan yardımcılarına, departman sorumlularına ve kalbini ortaya koyan herkese teşekkürlerini sundu. Kulübün 4. Sayısı olan “PYXIS” dergisinin yayınlanmaya hazır olduğu müjdesini veren Yılmazoğlu sözlerini noktaladı tüm ekibi sahneye davet ederek sonlandırdı. 

  

Editör: TE Bilişim