İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nde, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın katkılarıyla yaptırılan “Uygulamalı Eğitim Havuzu Açılışı” ve “Seyit Onbaşı Gemisi İmza Töreni”, 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü, İTÜ Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Törene, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, Oda Sekretaryası, denizcilik sektöründeki STK’ların temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Tamer Kıran törende yaptığı konuşmada, baş döndürücü bir hızla gelişen dünyada, bu hızlı değişimden denizcilik sektörünün de payını aldığını belirtti. Küresel rekabette iddialı olabilmek için sektörde çalışmak üzere yüksek teknolojik bilgilerle donatılmış kalifiye işgücünün yaratılmasının önemini vurgulayan Tamer Kıran, dünyada denizcilikte gelişmiş tüm ülkelerin, Uluslararası Denizcilik Örgütü başta olmak üzere denizcilikte etkin kuruluşlar tarafından düzenlenen sözleşmeler, protokoller sonucu belirlenen yüksek eğitim standartlarına ulaşmak için büyük gayret sarf ettiğini, denizde ve karada çalışacak iş gücünü bu geliştirilmiş eğitim programlarına göre yetiştirdiğini anlattı.

''Deniz Ticaret Odası çalışmalara büyük önem ve destek veriyor''

Denizcilik sektörünün çatı kuruluşu olan Deniz Ticaret Odası’nın, ülkemizin denizcilik sektöründe söz sahibi olabilmesi amacıyla eğitim kalitesini artırmak için yapılacak çalışmalara büyük önem ve destek verdiğini belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Bu kapsamda; Millî Eğitim Bakanlığı ile iki yıl önce imzaladığımız Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile 9 okulda eğitim kalitesinin yükseltilmesi, okullardaki eksik materyallerin tamamlanması gibi hususlarda güzel bir iş birliği yürütüyoruz. Yükseköğretimde; Odamızın imkanlarıyla kurulan Piri Reis Üniversitemiz her yıl öğrencilerden gördüğü ilgi ve yükselen eğitim başarısıyla göğsümüzü kabartırken, kendi ayakları üzerinde durma yolunda emin adımlarla yoluna devam ediyor. Yine Ordu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okuluna çok yakın bir zaman dilimi içerisinde ihtiyaç duydukları simülatör tedarikleri yapılmıştır. Eğitiminin kalitesinin arttırılması amacıyla Denizci Akademisyenlerin desteklenmesi ve denizci eğitici yetiştirilmesini kapsayan bir proje de yine Odamız tarafından uygulamaya konulmuştur. Bu proje kapsamında denizci akademisyenlerimizin yurtiçi ve yurtdışı eğitim faaliyetlerine iştirakleri için gerekli maddi destek sağlanmıştır.”

''Yurtdışındaki eğitimlerin ülkemizden alınmasına imkan sağlandı''

İTÜ Denizcilik Fakültesi Uygulamalı Eğitim Havuzu’nun bakım, onarım ve tadilat işlemleri için çok önemli bir katkı sağladıklarını belirten Tamer Kıran, “Bu havuzun devreye girmesiyle yurtdışından alınan BOSIET ve FOET eğitimleri artık burada alınabilecektir. Bu sayede offshore alanında faaliyet göstermeye başlayan 4 sondaj gemimiz ile destek ve sismik gemilerimizde çalışacak personelin eğitimine imkan sağlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu eğitimlere ilave olarak, fakülte öğrencilerimizin yanı sıra Tuzla bölgesindeki diğer denizcilik eğitimi veren okullardaki öğrenciler ile Türk ve yabancı deniz kuvvetlerinin denizde canlı kalma eğitimleri de icra edilecek” diye konuştu. 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Dekan Prof. Dr. Özcan Arslan da, havuzun yenilenmesi için tüm imkanlarını seferber eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Oda yönetimine teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Tamer Kıran’a günün anısına hatıra objesi takdim etti.

''Denizci Millet Denizci Ülke' mottosuyla Seyit Onbaşı gemisi eğitim yolunda öğrencilerimize katkı sağlayacak''

Törende konuşma yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar;

"Eğitime destek olmak için burada olmaktan gurur duyuyoruz. Seyit Onbaşı gemisini üniversitemizde konuşlandırmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin ilk denizden atık toplama özelliğine sahip gemimiz, 2010 yılında filomuza dahil oldu. Çanakkale şehidimiz Seyid Onbaşımızın adını bu gemiye vermek istedik. Denizlerde petrol kirliliğine geçit vermeyecek bu gemimizi dünyaya göstermek istiyoruz. Şamandıra elleçleme ve atık temizleme özelliğine sahip gemimizde üzerinde bulunan kirlilik tanımlama çipi sayesinde denizlerde ve Türk boğazlarında çevre emniyetini sağlamakla mükellef üst düzey bir gemi olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın 2023 yılı hedefleri arasında "Denizci Millet Denizci Ülke" mottosuyla Seyit Onbaşı gemisi eğitim yolunda öğrencilerimize katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Seyit Onbaşı gemisinin İTÜ Denizcilik Fakültesi Rıhtımı’na konuşlandırılması üzere eğitimi desteklemeye dair protokol imzalandı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında Seyit Onbaşı gemisinin eğitim için İTÜ Denizcilik Fakültesine tahsis edilmesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Rıhtımı’na konuşlandırılması üzere eğitimi desteklemeye dair protokol imzalandı. Konuşmaların ardından Uygulamalı Eğitim Havuzu'nun açılışı yapıldı, Seyit Onbaşı gemisi ziyaret edildi.

Editör: TE Bilişim