Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi DUİM bölümü tarafından düzenlenen I. Kariyer Günleri etkinliğin 11. ve son gününde, sektörün üç farklı dev firmasını ağırladı: YaSa Holding, Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş ve Zenith Gemi İşletmeciliği.

YaSa Denizcilik adına Genel Koordinatör Sn. Erbil Özkaya, İşletme Müdürü Sn. Gazi Gökpınar, Tanker Personel Müdür Yardımcısı  Göktan Gökalp ve Eğitim Enspektörü  Hüseyin Özdemir; Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş Başkan Yardımcısı  İbrahim Kontaytekin ve Zenith Gemi İşletmeciliği Genel Müdürü Snver Bilgi, okulumuza gelerek bizleri onurlandırdılar. Oturum, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı. Prof. Dr. Bahar Tokur’un konuşmasıyla başladı.

Konuşmasında I. Kariyer Günleri boyunca gelen, öğütler veren ve tecrübelerini aktaran firmalara teşekkür ederken, öğrencilerin de bu fırsatı eğitim ve meslek hayatlarında okullarını en iyi şekilde temsil ederek değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdi. Öğrencilerine sonuna kadar güvendiğini ve her zaman arkalarında olduğunu belirten Prof. Dr. Bahar Tokur kürsüyü YaSa Denizcilik Genel Koordinatörü Sn. Erbil Özkaya’ya bıraktı. Denizciliğe yıllarını vermiş sektörün duayenlerinden Kapt. Erbil Özkaya konuşmasında yılların denizcilik tecrübesiyle öğrencilere çok kıymetli öğütlerde bulundu.

Öğrencilere iyi bir zabit olup meslekte başarılı olmanın sırrının mesleği sevmekten ve çalışkan olmaktan geçtiğini öğütledi. Öğrencilere çalıştıkları firmaya aidiyet duygusu beslemelerini ve mesleği bırakmadan önce denizde en az 10 yıl çalışmalarını tavsiye etti. Denizcilikte İngilizcenin hayati öneme sahip olduğunu da vurgulayan Erbil Özkaya sonrasında YaSa firmasının genel tanıtımını içeren sunumunu yapmak üzere kürsüyü YaSa Denizcilik İşletme Müdürü Gazi Gökpınar’a devretti.

Sunumun ardından Arkas Line Ticaret Filosu Genel Müdürü İbrahim Kontaytekin kürsüyü devraldı. İbrahim Kontaytekin Arkas Line’ın tanıtımını içeren sunumunu yaparken bir yandan da engin tecrübesi ve yılların denizcilik deneyimi ile öğrencilere değerli öğütlerde bulundu. Genel olarak firmalarının izlediği politikalardan, filo gemilerinden ve filonun işleyiş yapısından ve filolarında çalışacak zabitlerden beklentilerinden bahsetti. Öğrencilere denizcilikte en önemli üç şeyin mesleği sevmek, okumak ve İngilizce bilmek olduğunu öğütleyen  İbrahim Kontaytekin kürsüyü firma sunumunu yapmak üzere Zenith Gemi İşletmeciliği Genel Müdürü Enver Bilgi’ye bıraktı. Yabancı bir şirket olan Scorpio Group’a bağlı Zenith Gemi İşletmeciliği’nin genel hatlarıyla tanıtımını yapan  Enver Bilgi sunum sırasında uzun yıllara dayanan denizcilik tecrübesi ve engin bilgileriyle öğrencilere çok kıymetli öğütlerde bulundu.

Yabancı bir şirket ile çalışan biri olarak İngilizcenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Enver Bilgi denizcilik mesleğini yapacak birinin mutlaka İngilizce’yi ana dil gibi konuşabilmesi gerektiğini dile getirdi. Sunumların ardından kahve molası verildi. Oturumun ikinci seansında  Erbil Özkaya,  İbrahim Kontaytekin ve  Enver Bilgi öğrencilerin sorularını sektörün üç büyük firmasının yöneticisi konumundaki üç duayen denizci olarak cevaplamak üzere kürsüye geldiler.

Öğrencilerin sorularını alırken bir yandan onlara da sorular sorarak sohbet ortamı oluşturdular. Yıllara dayanan denizcilik tecrübeleriyle ve engin bilgileri ile öğrencilere hayatlarına yön verecek öğüt ve tavsiyelerde bulundular. Örf adetin, saygının ve mesleğe olan sevginin önemini dile getirdiler. Kadın erkek ayırımı yapmaksızın isteyen herkesin başarılı bir denizci olmasının mümkün olduğunu ve başarıyı sağlamak için önce mesleğin sevilmesinin, çok çalışmanın, okumanın ve İngilizce’nin önemini tekrar vurguladılar.

Öğrencilerin Türk denizciliğinin dünya piyasasındaki yeri, firmalar tarafından yürütülen sosyal faaliyetler, gündemdeki regülasyon değişiklikleri ve firmaların bu değişikliklere bakış açıları, alternatif yakıt türleri, firmalara olan siber saldırılara karşı alınan önlemler ve daha pek çok konudaki sorularını çok beğendiklerini, okuldaki öğrencilerin ve öğretim üyelerinin ilgi ve alakalarını ve okuldaki disiplini çok sevdiklerini söylediler. Öğrencilere eğitim ogretim, stajlarında ve profesyonel hayatlarında başarılar dilediler. Gözlerinde bu mesleği uzun yıllar başarılı bir şekilde yapabilecek ışığı gördüklerini belirttiler. Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi DUİM bölümü tarafından düzenlenen ve gelecek Kariyer Günlerinin de öncüsü olacak I. Kariyer Günleri etkinliği her gününü dolu dolu geçirdi.

Sektöre damga vuran öncü ve dev firmaların okulumuzda ağırlanmasını ve öğrenciler ile bire bir temasa geçmelerini sağlayan I. Kariyer Günleri öğrencilerin sektöre karşı ufkunu açarak hayatlarına yön veren bir etkinlik niteliğinde idi. Kıymetli dekanımız Prof. Dr. Bahar Tokur’a , değerli hocalarımız Dr. Nihan Şenbursa, Kpt. Fatih Sana ve bölüm başkanımız Dr. Ercan Yüksekyıldız’a ve sektörün tüm değerli katılımcılarına en içten teşekkürlerimizi iletmekten mutluluk duyuyoruz.

Editör: TE Bilişim