FATSA DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ I. KARİYER GÜNLERİ IX. GÜNÜ GERÇEKLEŞTİ

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi DUİM bölümü tarafından düzenlenen I. Kariyer Günleri etkinliğinin IX. günü gerçekleşti. Bugünün değerli konukları Kamer Denizcilik temsilcileri  Can Atay Yılmaz ile  Fatih Agman, Armona Denizcilik temsilcileri Özgür Çetinkaya ile Sn. Memdüh Aydın, Kaptanoğlu Denizcilik’ten  Fatih Yılmaz ve Statü Denizcilik’ten  Mehmet Önder oldu.

Sabah oturumunun ilk seansı Kamer Denizcilik temsilcilerinin konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarında öğrencilere iyi bir mühendis olmadan önce iyi bir denizci olmaları gerektiğini öğütleyen Kamer Denizcilik temsilcileri iyi bir denizci olmanın yolunun iyi bir eğitim almaktan, sabırlı, azimli ve deniz örf ve adetlerine uyan bir insan olmaktan geçtiğini belirttiler.

Öğrencilerin her zaman gelişime açık olmaları gerektiğini ve denizcilikte İngilizcenin hayati öneme sahip olduğunu vurguladılar. Staja çıkacak öğrencilere gemide hiyerarşik düzene sonuna kadar uymalarını, sürekli not almalarını ve gemideki zamanlarını iyi değerlendirmelerini tavsiye ettiler.

Daha sonra öğrencilerin sorularını cevapladılar. Sabah oturumunun ikinci seansı Armona Denizcilik temsilcilerinin firma tanıtımını içeren sunumları ile başladı. Türkiye’nin en önde gelen kimyasal tanker işletmecilerinden biri olan Armona Denizcilik’in temsilcileri öğrencilere kimyasal tankerlerin genel özelliklerinden ve kimyasal tankerlerde çalışmak isteyen bir zabit adayının sahip olması gereken niteliklerden bahsettiler. Kimyasal tankerler ile diğer gemi türleri arasında karşılaştırmalar yaparak pozitig ve negatif yönlerini belirttiler.

Kimyasal tankerlerin yoğun iş temposu yüzünden çok yorucu olduğundan ve uyku düzeninin pek olmadığını ancak diğer gemi türlerine göre çok daha profesyonel bir çalışma ortamı barındırdığını dile getirdiler. Denizcilikte eğitimin hiç bir zaman bitmeyeceğini ve iyi bir eğitim ve iyi bir zabitlik hayatı için İngilizcenin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurguladılar. Öğrencilere bol bol okumalarını tavsiye ettiler. Daha sonrasında öğrencilerin sorularına yanıt verdiler.

Akşam oturumunun ilk seansı Kaptanoğlu Denizcilik temsilcisi  Fatih Yılmaz’ın sunumu ile başladı. Sunumunda karar aşamasında olan öğrencilere bir çok tavsiyede bulunan Fatih Yılmaz karar verme aşamasında öğrencilerin verecekleri kararlar gelecek hayatlarını şekillendireceğinden iyi düşünmeleri gerektiğini ve öğrencilerin kendilerini bilip kararlarını buna göre vermeleri gerektiğini öğütledi. Öğrencilerin iş ahlakı, mesleki bilgi ve İngilizce konusunda mutlaka kendilerini yetiştirmiş olmaları gerektiğini vurguladı. İyi bir yönetici olmalarını ve gelecek meslek hayatlarında pek çok farklı durumu başarıyla yöneterek üstesinden gelebilmeleri gerektiğini belirtti.

Akşam oturumu ikinci seansında Statü Denizcilik temsilcisi Mehmet Önder konuk oldu. Öğrencilere genel olarak firmaların onlardan neler beklediğini anlatan Sn. Mehmet Önder sektörün öğrencilerden beklentilerine dair pek çok değerli tavsiyede bulundu. Bir personel müdürünün bakış açısını öğrencilere genel hatlarıyla tanımladı. Başarılı bir zabit olmak ve sektörde rekabeti sürdürebilmek için öğrencilerin ne tür niteliklere sahip olması gerektiğinden bahsetti.

Daha sonrasında öğrencilerin soruları cevaplandı ve 9. gün sona erdi.

Editör: TE Bilişim