Deniz Trafik Operatörleri Derneği İTÜ Denizcilik Fakültesi Sektör Günleri'nin katılım göstererek Gemi Trafik Hizmetleri ve Deniz Trafik Operatörlüğü mesleği hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı.İTÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen Sektör Günleri’nin ikinci gün konuğu Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı - DT Baş Operatörü Kaptan Uğur Karabay, DTO Kaptan Deniz Tokdemir ve DTO Kaptan Selahattin Alan oldu.Karşılıklı verimli geçen bilgi paylaşımlarının ardından tüm GTH merkezlerinin uygun planlama ile genç meslektaşlarımızın ziyaretlerine açık olduğu vurgusu ve karşılıklı iyi niyet temennileri ile seminer sonlandırıldı.

VTS konseptinin temelinin 1998 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde atıldığını ve 2003 yılında faaliyete geçtiğini belirten Karabay, VTS’in diğer meslek gruplarına göre daha yeni bir meslek grubu olduğunu söyledi.

Öncelik seyir emniyeti

Seyir emniyeti için 7/24 sizin - sektörün hizmetinde ve Vhf’in ucundaki yardım elidir Gemi trafiğinin izlenmesinde ilk hedefin seyir emniyeti olduğuna dikkat çeken Karabay,  VTS çalışanlarının bir deniz çalışanı değil, deniz tecrübesi olan kara çalışanları olduğunu söyledi. VTS çalışanlarının bilgi, trafik organizasyonu ve seyir yardımı hizmeti verdiklerine işaret eden Karabay, denizcilere verilen talimatların ucu açık olmadığını ve bunun da durumsal farkındalığın önemini artırdığını dile getirdi. Bu işlevleriyle ortak aklın merkezi, tüm unsurların ana koordinatörü ve kumanda merkezidir. Karabay, bütün öğrencilerin Türk Boğazları ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni okuması ve öğrenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İş başı eğitimde başarılı olunmalı

Nasıl VTS operatörü olunabileceğini de anlatan Karabay, öncelikli istenen koşulları sağladıktan sonra iş başı eğitimi ile en az 4-6 aylık bir süreç kuruma alındığını söyledi.

Editör: TE Bilişim