Brezilya’da bulunan Uluslar arası Okyanus Enstitüsüsünde 21.11.2016-09.12.2016 tarihleri arasında Eğitim faaliyetlerinde bulunan Kaptan/Y. Müh. Ramazan Açıkgöz Türkiye’ye dönmüştür.

Brezilyanın Pontal do Sul kentinde bulunan ve 2002 yılında, Uluslararası Okyanus Enstitüsü (IOI) ile Parana Federal Üniversitesi (UFPR)  ve onun bir kuruluşu olan (FUNPAR) arasında yapılan anlaşma gereği Güney Batı Atlas Okyanusu (SWAO) bölgesi için belirlenmiş bir Operasyon ve Araştırma Merkezi  olarak kurulan IOI-OC Uluslararası Okyanus Enstitüsü eğitim merkezinde, Latin Amerika ve karayipler bölgesinin diğer bir Okyanus Araştırma ve Eğitim Merkezi olan IOI Costa  Rica  desteğinde Latin Amerika ve karayipler de ilk defa düzenlenen Okyanus Yönetimi eğitimine Costa Rica, Brezilya, Kolombiya, Rusya ve Türkiye’den bilim adamları katılmışlardır. Ülkemizi bu eğitim programında Uzakyol Kaptanı/Y.Müh. Ramazan AÇIKGÖZ temsil etmişlerdir. Ayrıca Kaptan Ramazan AÇIKGÖZ bu eğitimde deniz araştırmaları ve mesleki konularda sahip olduğu tecrübelerini merkezdeki diğer araştırmacılarla paylaşma imkanı bulmuştur.

IOI-SWAO Operasyon ve Araştırma Merkezi, Brezilya'nın güneyinde Parana Eyaletinde bulunan Parana Federal Üniversitesi (UFPR) Okyanus ve Deniz Araştırmaları Merkezi (CEM) olarak hizmet vermektedir. Bir bilimsel araştırmalar merkezi olan CEM, bölgesinde okyanus ve deniz araştırmaları faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bunun yanında merkezde Antartikte bulunan Brezilyanın araştırma istasyonunda yılda 6 ay çalışmalarıyla tanınan Prof.Dr. Theresinha Monteiro Absher ile Kaptan Ramazan AÇIKGÖZ ikili görüşmelerde bulunmuş ve Sayın Açıkgöz; Brezilyanın geçen yıl yangında hasar gören ve halen hasar onarım çalışmaları devam eden merkezde deniz araştırmaları hususunda beraber çalışmalar yapmak üzere Brezilyanın Antartik araştırma merkezine davet edilmiştir.
Eğitimde bölgedeki tüm Latin ülkeleri ve karayiplerin seçkin üniversitelerinden alanında uzman öğretim üyelerince(Şili, Costa Rica, Brezilya ve Barbados)  Okyanusların Yönetimi(Ocean Governance), Okyanus Bilimleri(Ocean Science) ve Geoethics(Bilim ethiği) konuları işlenmiştir. Eğitime bölge ülkelerinden Costa Rica, Kolombiya, Brezilya bölge dışından ise Türkiye ve Rusya Federasyonundan okyanus ve deniz bilimleri konusunda çalışan araştırmacılar katılmışlardır.  Eğitim kapsamında Paranagua liman kompleksi ve Ilda do mel(Honey Island) ziyaret edilmiştir. Bu çok kapsamlı eğitim programının Türkiyede de düzenlenmesi noktasında Kaptan Ramazan AÇIKGÖZ;  Costa Rica eğitim merkezi müdürü Prof.Dr Alejandro B.Gutierrez ve Brezilya Okyanus Enstitüsü Deniz Araştırmaları Merkez müdürü Prof. Dr.Eduardo Maroni  ile ikili görüşmelerde bulunmuş ve benzer 2 veya 3 haftalık bir eğitim programının Türkiyede düzenlenmesi noktasında gerekli teknik ve Eğitimci desteğinde bulunulacağı hususunda fikir birliğine varmışlardır. Böyle bir eğitim programının düzenlenmesi bilim adamlarımızın okyanusların ve denizlerin yönetimi konusundaki tecrübe ve bilgilerine katkıda bulunacağı ve genç araştırmacılarımıza de bu alandaki çalışmalar yapmaları hususlarında özendirecek ve  destek olacağı  değerlendirilmektedir. 

Editör: TE Bilişim