Balinaların neden azaldığını araştıracağız

Türk bilim insanları Antarktika’da üssü bulunan pek çok devletten davet alarak buzul kıtaya gidiyor. 2016’da Prof. Dr. Bayram Öztürk liderliğinde yapılan ilk bilimsel sefere katılan belirleyen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay, Ukrayna’nın Galindez Adası’nda çalışmalarını tamamladı.

17 gün...

Ukrayna’nın 21 yıldır sahip olduğu Vernadsky Üssü’ne davetli bilim insanı olarak giden Tonay, 22. Ukrayna Antarktika Ekspedisyonu’nda deniz memelileri ve balinalar üzerine gözlemler yaptı. Deniz memelisi uzmanı Tonay, 17 gün boyunca Güney Okyanusu’ndaki canlıların göç yolları ve dağılımları hakkında çalışmalar yaptı. Çalışmalarını tamamlayarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’a ulaşan Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay gözlemlerini anlattı. Kambur balinaların fotoğraflarını çekerek kuyruk yüzgeçlerinin altındaki desenlerden bireysel ayırt edici özelliklerini tespit etmeyi amaçladığını kaydeden Tonay, yılın bu zamanında 60-70 kadar balinanın gözlemlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Örnekler getirdim’

Tonay, şunları söyledi: “Geçen yılki sefer sırasında 5 bireyi kimliklendirerek Antarktika Kambur Balina Kataloğu’na girmelerini sağlamıştık. Bu sene de 60-70 balinayı gözlemlemeyi hedeflemiştik ama sadece 10’unu görebildik. Daha az sayıda olsa da kambur ve minik balinalarını yine aynı bölgelerde gözlemledik. Güney Okyanusu’nda mevsimsel sıcaklık farkı ya da besin azlığının deniz memelilerin dağılımlarını etkilediğini düşünüyoruz. Buzul kıtada koruma alanları oluşturulması için Antarktika Sekretaryası’na önerilerde bulunacağız. Ayrıca adadan kirletici analizleri için çeşitli örnekler getirdim” dedi.

‘Bilim dünyası için çok önemli’

Tonay, “Dönüş yolunu dünyanın en zorlu denizlerinden olan Drake Geçidi’nde 5 metre dalgalardan yuvarlanarak tamamladık. Kıta tüm zorlukları ve imkânsızlıklarına rağmen bilim dünyası için çok önemli” dedi.

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim